Stolta och solidariska

ANNONS
|

- Jag tycker att det är fascinerande med massajerna som levt kvar så länge som ett nomadfolk. Jag ville veta mer om hur kvinnorna levde. Massajmännen har jag sett jättemånga bilder av, hur de hoppar och så, men kvinnorna är nästan inte alls dokumenterade, berättar Ewa-Mari Johansson på telefon från Malmö.

Hon är lite andfådd, knatar uppför en backe efter ett besök på Malmö museer som planerar att visa hennes massajutställning nästa år. Den skånska metropolen är sedan början av 2000-talet hennes bas. Tidigare har hon verkat många år i Milano som framgångsrik reklamfotograf och är utbildad i New York.

ANNONS

- Jag jobbar fortfarande någon gång ibland i reklamvärlden. Men jag känner att vår värld har blivit så väldigt materialistisk och vill göra något annat än sådant som är ytligt. Vi förstör vår natur, tänker inte på vatten och har sådana sopberg. Då kan det vara intressant att se hur ett folk som massajfolket lever, säger Ewa-Mari Johansson.

För två år sedan tillbringade hon sex veckor med massajerna i deras byar i Tanzania. Resultatet efter resan är 40 kvadratiska kvinnoporträtt som premiärvisas i en utställning på Stadsbiblioteket i samband med en föreläsningsserie om hållbar utveckling.

Ewa-Mari Johansson berättar att folket är utsatt för stor förändring med krympande landområden att leva på. Särskilt hårt är det för kvinnorna som gör i stort sett allt, från att sköta barnen och laga mat till att hämta vatten och bygga hus.

- Samtidigt är kvinnorna så beundransvärt stolta och har en sådan solidaritet mellan varandra. Därför tyckte jag inte att det var så hemskt att se deras situation. Men jag hoppas att de får större möjlighet att studera och påverka när samhället förändras, säger hon.

Ewa-Mari Johansson hoppas att hennes bilder kan bredda människors uppfattning om Afrika och kanske leda till eftertanke hur vi lever tillsammans. Hon berättar om en av bilderna på en kvinna som leende tittar rakt in i kameran.

ANNONS

- När jag ser på henne känner jag en vibration och en värme som kommer över till mig. Hon tittar på mig och säger "det ordnar sig, vi har alltid överlevt". Att förmedla en sådan styrka när man inte vet om man kommer att ha mat till sina barn på kvällen, det finns något väldigt fint i det, något som har försvunnit i vår värld.

Utställningen ska även till Etnografiska museet i Stockholm nästa år och visas i flera av varuhuskedjan Fnacs butiker i Frankrike, Italien och Portugal.

Mama Maasai

ANNONS