Starka reaktioner på Akademiens besked

Att Nobelpriset skjuts upp ett år skapar starka reaktioner i kulturvärlden.
– I ett läge där Akademien har förlorat väldigt mycket trovärdighet, är det ur deras synvinkel klokt att göra ett uppehåll, säger Ingrid Elam till GP.

ANNONS
|

På fredagsmorgonen gick Svenska Akademien i ett pressmeddelande om att de beslutat att skjuta upp utdelningen av Litteraturpriset till 2019. Då kommer istället två pris att delas ut. I pressmeddelandet står det också att det rått en samsyn bland ledamöterna i att de behöver utveckla formerna för sitt arbete, "med bibehållen respekt för dess unika historiska arv."

LÄS MER: Beskedet: Nobelpriset skjuts upp

När GP når Ingrid Elam, dekan vid Göteborgs universitets konstnärliga fakultet, professor i litterär gestaltning och docent i litteraturvetenskap, skrattar hon:

– Jag är så trött på Akademien om jag ska vara ärlig. Men såhär kan jag säga: I ett läge där Akademien har förlorat väldigt mycket trovärdighet, är det ur deras synvinkel klokt att göra ett uppehåll. Det kan rentav vara så att Nobelkommittén har föreslagit det.

ANNONS

Dorotea Bromberg, VD för Brombergs förlag, skriver till Sveriges radio att hon tycker beslutet är tråkigt.

"Jag tycker det är synd, jag tycker att nånstans har den litterära kompetensen att fatta beslutet inte har ifrågasatts"

LÄS MER:Veckan som splittrade Svenska Akademien

"Gör klokt i att vänta med det"

Daniel Sandström, litterär chef på Bonnier, tycker att det är för tidigt att säga om det här var ett nödvändigt eller felaktigt beslut. Men det låter som någon form av insikt om situationens allvar, och på det sättet var det förmodligen nödvändigt. För den som älskar litteratur är det mycket sorgligt, säger han till TT:

– Den stora frågan är nu hur Akademin ska klara av att rekonstruera sig. Det är en rad frågor som kvarstår, som jag hoppas att man kommer få svar på. Om det kommer kunna vara en fungerande akademi framöver, det återstår att se.

Anders Cullhed, professor i litteraturvetenskap och preses i Kungliga Vitterhetsakademien säger att han tycker att beslutet var väntat och klokt.

– De hade kunnat köra på men det hade gett intryck av ansvarslöshet i det här läget. Det här är det viktigaste litterära priset som finns och med de uppenbara slitningarna som har förekommit inom Akademien gör de klokt i att vänta med det. Jag antar att de delar ut två priser nästa gång istället.

ANNONS

LÄS MER:Akademien offrade sina drottningar

"Fanns ingen annan utväg"

Även Norstedts förlagschef Eva Gedin tycker att Akademien har gjort rätt.

"Tråkigt förstås, men ett år går fort. Ge det till två året därpå! Svenska Akademien i sin nuvarande form, med de kvarstående arbetande ledamöterna, har missbrukat sitt förtroende, utarmat det", skriver hon i en kommentar till TT.

"Förtroendet är förbrukat eftersom man inte tidigt, tydligt och enhetligt åtgärdar och hanterar sexuella trakasserier, jäv och läckor – oavsett om det är misstankar eller belagda brott. Och då kan inte arbetet fortsätta som om ingenting har hänt. Kanske bör Nobelstiftelsen helt enkelt allvarligt överväga en annan ordning för val av litteraturpristagare", fortsätter hon.

Författaren och ledarskribenten Göran Greider säger till DN att det inte fanns någon annan utväg för Akademien.

– Den som skulle få ett Nobelpris under de här förutsättningarna skulle känna av krisen i själva ögonblicket han tar emot priset. Priset har degraderats på grund av den här skandalösa historien.

Kungen stöttar Akademien

Kung Carl XVI Gustaf kommenterar beslutet att inte dela ut något Nobelpris i litteratur i år i ett uttalande till TT:

"Jag respekterar Svenska Akademiens beslut att skjuta upp 2018 års Nobelpris i litteratur till 2019. Det visar att Akademien nu avser att fokusera på återupprättandet av sitt anseende."

ANNONS

Statsminister Stefan Löfven (S) beklagar beskedet, som han tror skadar bilden av Sverige utomlands.

– Det är absolut inte bra för anseendet. Det är därför det är så viktigt att Akademien nu oförtrutet arbetar vidare för att återupprätta förtroendet. Det tar alltid längre tid än att riva ned ett förtroende, men det är deras uppgift nu att visa sig mogen det, och förhoppningsvis komma tillbaka så att man senare kan dela ut två priser i stället, säger han till TT.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) skriver i ett sms till TT att hon har förståelse för beslutet.

"Svenska Akademin har haft stor betydelse under lång tid för det svenska kulturlivet, litteraturen och svenska språket i sak. Det är förståeligt att den senaste tidens händelser får konsekvenser i form av att Svenska Akademien beslutar att skjuta upp beslutet att utse årets Nobelpristagare i litteratur. De är en fristående institution och bär ansvaret för att återbygga förtroendet för sitt arbete. För litteraturen och konsten i stort är allt det som skett också väldigt sorgligt.”

Världens stora mediehus var snabba med att toppa med nyheten, AP, Reuters, Times of India, The Guardian, The New York Times bland annat, och sexskandalerna i Akademiens närhet lyfts fram i rapporteringen.

ANNONS
ANNONS