Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

72-åriga Gunne-May Nyberg är mycket nöjd med att få en kasse fylld med fantasy och historiska romaner levererad direkt till dörren i höghuset på Guldheden. Bild: Olof Ohlsson
72-åriga Gunne-May Nyberg är mycket nöjd med att få en kasse fylld med fantasy och historiska romaner levererad direkt till dörren i höghuset på Guldheden. Bild: Olof Ohlsson

Stadsbibliotekets bokkassar till 70-plussare gör succé

Bibliotekets sommartjänst i coronatider gör succé. En av de pensionärer som nappat på erbjudandet att få böcker personligt hemlevererade är 72-åriga Gunne-May Nyberg på Guldheden.
– Det är en väldigt bra grej som fler gamlingar borde utnyttja, säger hon.

LÄS MER: Hon lånas mest i Göteborg

Regnet vräker ner utanför entrén till Göteborgs stadsbibliotek. Där rustar sig 17-årige Jonathan Avasalu med paraply för att trotsa vädrets makter och promenera till Guldheden. Hans ryggsäck är full av låneböcker. Snart ska han stå i trapphuset hos 72-åriga Gunne-May Nyberg – en av hundratals bokälskande pensionärer som i sommar upptäckt bibliotekets nya coronatjänst.

Här är böckerna i Gunne-May Nybergs kasse:

”Arvsblod” av Albin Hedström

”Små gudar” av Terry Pratchett​

”Snöbarnet” av Eowyn Ivey​

”Frihet” av Hilary Mantel​

”Den femte årstiden” av N. K. Jemisin​

”Picknick vid vägkanten” av Arkadij & Boris Strugatskij​

”Jonathan Strange & Mr Norrell” av Susanna Clarke

Med sig på promenaden mot funkishuset vid Dr Fries torg har han bibliotekarien Björn Ericson, en av de anställda på Stadsbiblioteket som plockat ihop sommarens bokkassar för pensionärer.

– De som är 70+ är normalt en stor del av vår besöksgrupp, men nu under pandemin är rekommendationen att de håller sig hemma. Vi ville ändå se till att de kunde ta del av vårt utbud, förklarar han.

Önskemål eller överraskningar

Så föddes idén med bok-kassar: låneböcker, speciellt handplockade för just dig, efter dina specifika önskemål, levererade till din hemadress av feriearbetare från ditt lokala bibliotek.

Kravet är att du har lånekort, och har fyllt i formuläret du hittar på Stadsbibliotekets hemsida. Där kan du kryssa i vad du gillar att läsa, favorit-genrer, vilket språk du läser på och vad du absolut inte vill ha. Många ogillar till exempel fantasy och science fiction, berättar Björn Ericson under den alltmer regniga promenaden.

– Sedan försöker vi skapa oss en bild av personen och sätta ihop en så bra kasse som möjligt: med feelgood, deckare, nobelpristagare eller vad som nu önskas.

Mest gillar han de som kryssar i rutan: ”Överraska mig!”

– Det är extra kul för då får man plocka in något oväntat. Kanske något man själv älskat eller något som är lite udda.

Böcker som sällskap

Reaktionerna har varit lyriska sedan biblioteket införde tjänsten på prov i påskas, då coronapandemin fick många äldre att stanna hemma.

– Många pensionärer är kanske ensamma och isolerade och då ska de iallafall ha det sällskapet man kan få av böcker, tycker Björn Ericson.

LÄS MER: Nu går det att låna e-böcker igen

I funkishuset på doktorsgatan ett stenkast från Dr Fries torg tar Gunne-May Nyberg emot. Papperspåsen, blöt efter regnet, spricker och låneböcker faller ut i en hög på hallmattan.

– Det går bra! försäkrar Gunne-May Nyberg och lugnar den förlägna bibliotekspersonalen i trapphuset.

Hemleveransen har en kompis tipsat om. Nu provar hon den själv för första gången:

– Det är fantastiskt att böckerna kommer hem till mig!

Servicen kommer att vara tillgänglig juli ut. Om den blir kvar också till hösten återstår att se.

LÄS MER: Biblioteken får ta över andras service

Här är bibliotekets tre erbjudanden:

1) Din bokkasse levereras hem till dig personligen av bibliotekets feriearbetare.

2) Take-away-kassen är alternativet då du får bokkassen hopplockad och hämtar den själv utanför biblioteket. (Personalen kommer ut med den)

3) Barnbokskassen anpassas för dig som är ung och tillhör en riskgrupp (eller om dina anhöriga gör det). Då levereras böckerna hem till dig så du kan undvika smitta.

För att få hemleverans av böcker krävs att du är över 70 år, bor i Göteborgs kommun, har lånekort och har fyllt i formuläret på stadsbibliotekets hemsida där du anger dina litterära preferenser. (Formuläret kan bibliotekets personal hjälpa dig att fylla i – om du ringer dem)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.