Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zoë Lund spelade huvudrollen i filmen
Zoë Lund spelade huvudrollen i filmen "Ms 45". Bild: Columbia Pictures

Hynek Pallas: Stöd filmhistorien och köp lite våldsfilm till jul

Kultklassikern ”Ms. 45” finns på nyutgiven svensk dvd – och förtjänar ditt stöd. För filmhistorien består inte bara av kaffebordsvänliga klassiker.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

En dövstum kvinna våldtas i en sjabbig gränd. Väl hemma väntar en inbrottstjuv som våldtar henne igen. Men kvinnan övermannar och avrättar honom – för att sedan ge sig ut på en hämndodyssé som saknar motstycke i filmhistorien.

Abel Ferraras ”Ms. 45” är ingen lättsmält film. I Sverige fick rape-revenge-historien namnet ”Hämndängeln”. Men bara av den statliga filmcensur som 1981 totalförbjöd filmen. Sedan dess har ”Ms. 45” varit otillgänglig.

Det haglar inte direkt av nya dvd-bolag i Sverige. Särskilt inte de som blickar mot historiens oupplysta hörn. Vi har inget som engelska Second run, som finkammar arkiv och restaurerar pärlor.

Men, undrar vän av ordning och Apple Tv, varför slösa utrymme och pengar när det finns strömningstjänster? En anledning är att vår samtid börjar bli lite väl förtjust i att rensa ut kulturutövare från bokaffärer och biografer. Ditt digitala utbud kan med en knapptryckning ändras på en minut.

Visst gör tjänster som Draken ett styvt jobb med att kurera filmserier. Ändå tror jag att den enstaka, udda historiska bastarden som släpps fysiskt fyller ett syfte när just den får uppmärksamhet. Särskilt viktigt blir detta eftersom den populärkulturella filmhistorien nu skrivs med stort och övertydligt F. Där musiken gått varvet runt och Spotify samexisterar med vinylboxar dyra som småbilar så är filmtrenden (eftersom som ingen köper dvd) att istället publicera böcker – gärna kaffebordsdesignade saker. Förra året ”Chinatown” och ”Deer hunter”. Nästa år kommer ”Raging bull”.

Men filmhistorien är mer än ett kravmärkt New Hollywood. En annan person som uppenbarligen anser det är veteranen Seo Olsson. Efter att ha arbetat med bolagen Atlantic och Studio S lanserade han i våras bolaget Retro som fokuserar på film som aldrig har funnits på svensk hemmavideo.

Och kanske får det ses som en markering att den första filmen blev Ferraras brutala ”Ms. 45”.

Ferrara, känd för ”King of New York” och ”Bad Lieutenant”, skildrar ett skitigt, farligt New York. Bänken och vyn som två år tidigare hade prytt affischen till Woody Allens ”Manhattan” får nu blodigare användning när hämnerskan Thana myser med en kille tills hans huvud skjuts av. Zoe Lund som spelade Thana var 17 år och skulle snart bli språkrör för att legalisera heroin. Men vad filmen saknar i finess tar den igen i en rå direkthet; ett grovt foto och panikslaget soundtrack som definitivt inte leder till kaffebordsböcker.

Ferraras neo-noir blev avskydd och censurerad. På den tiden bortsåg man fortfarande från hur rape-revenge-filmerna skildrade en frigörande hämnd för kvinnan – varpå de blev lika tacksamma byten för den statliga censuren som för dåtidens feminister. Men tack vare både filmentusiaster och senare feminism är ”Ms. 45” omvärderad. Och sättet som Ferrara gör poäng av att raggande män snackar hål i skallen på Thana utan att fatta att hon är dövstum – och sedan utan urskiljning får hål i skallen – är på gott och ont väldigt 2020.

Nej, ”Ms. 45” är knappast god smak. Heller inte de gladporrfilmer och c-skräckisar som Retro fortsatt leverera. Men det är viktigt att historien inte bara representeras av kravmärkta kaffebordsklassiker. Så vill du stödja hela filmhistorien – köp hem lite rape-revenge till jul.

Läs mer av Hynek Pallas:

LÄS MER: Recension: ”Hillbilly elegy” i regi av Ron Howard

LÄS MER: Recension: ”Mank” i regi av David Fincher

LÄS MER: Så kan världen se ut efter coronavaccinet

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.