Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SR:s romanpris till Khemiri

Lyssnarjuryn valde Montecore. Jonas Hassen Khemiri får Sveriges radios romanpris.
Sveriges Radio delade på fredagseftermiddagen ut årets romanpris till Jonas Hassen Khemiri. Ceremonin hölls i Ulricehamn eftersom Stockholmsförfattaren var där för att tala på en skola.
- Det är ett kul pris eftersom läsarna sitter i juryn. Och det är fem andra väldigt bra romaner som jag tävlar emot. Så jag känner mig oerhörd glad, säger Jonas Hassen Khemiri.
Vilka faror finns det med litteraturpriser?
- Nu står jag här med mitt diplom och min ljusblå duschradio som Sveriges Radio gett mig. Det finns nog dagar då jag kan teoretisera och problematisera litteraturprisers vara eller icke vara, men den här är inte riktigt rätt. Jag fick en duschradio, mannen!
Vad betyder boken Montecore för dig?
- Jag är väldigt stolt över att jag blev klar. Jag tvivlade ganska länge över om det skulle bli något, skrev så många sidor som inte mynnade ut i något jag tyckte höll. Om man har en lång fas av att bara skriva och kasta så känns det oerhört mäktigt när det faktiskt materialiseras till en bok.
Vad blev vändpunkten?
- Kadirs språk är en mask. Han försöker hävda att han är något han inte är och det finns en massa glipor i hans språk. När jag insåg det, att språket skulle vara som ett lager man skulle kunna se igenom, då växte historien fram.
När kommer din nästa bok?
- Jag ska ta en liten paus eftersom jag har jobbat så mycket med både Invasion och Montecore och översatt pjäsen Produkten på Göteborgs stadsteater. Sedan kommer Ett öga rött-filmen i september. För mig är orden och språket och maktkopplingen mycket viktigare än boken som form. Jag tänker mig att mina ord kan komma ut på andra sätt i framtiden, kanske i kartoteksform eller på flygplansvimplar. Orden jag håller på med nu vill gärna brotta sig ut ur den mytomspunna bokformen.
Juryn bestående av sju lyssnare har under veckan diskuterat sex nominerade böcker och fastnade slutligen för Montecore. Bland annat anser juryn att det "är en vacker, vemodig men också härligt humoristisk bok, där Sverige visas upp i ett unikt ljus".
Förutom äran innebär valet för Jonas Hassen Khemiri ett tillskott på 30 00 kronor.
Övriga nominerade till romanpriset var Lars Jakobson för Vid den stora floden, Kjell Johansson för Rummet under golvet, Karl Johan Nilsson för Mörkrets hastighet, Sara Stridsberg för Drömfakulteten samt Astrid Trotzig för Patrioter.
Jonas Hassen Khemiri var förra året nominerad till Augustpriset för Montecore och fick i höstas P O Enquist-priset för 2006. Han har också fått Borås tidnings debutantpris för sin första bok Ett öga rött.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.