Spännande se var Tusse tar vägen när han slipper tävla

Tusse är en sprödare artist än fajters som Måns Zelmerlöw och Charlotte Perrelli. Det ska bli spännande att se vad han gör med sitt artisteri när han slipper tävlingsmomentet, skriver Johan Lindqvist efter att Sverige slutat på fjortonde plats i Eurovision song contest.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var i princip omöjligt att tippa årets Eurovision-final. Det saknades en tydlig förhandsfavorit som hela Europa kunde enas kring och jury-tolvorna spreds med ett närmast rörande rättvisetänk bland sexton olika länder.

Att det, som Christer Björkman påstod, var tidernas starkaste final kan man däremot diskutera. Snarare var det osedvanligt jämntjockt i den lagom mediokra mittenklassen. Och till det ovanligt få genomklappningar.

Vinnarlåten är ytterligare ett bevis på att Eurovision song contest är mer eller mindre helt isolerat från resten av musikvärldens utveckling.

Hur som helst var det många nummer som, bortsett från den musikaliska kvaliteten, får a för ansträngning. Det var tydligt att de tävlande länderna på olika sätt, milt uttryckt, ville maxa showen efter ett drygt år med en stängd kontinent.

ANNONS

Till sist var det är ändå Italien som tog hem segern.

LÄS MER:Kändisarnas pandemikampanj gör mig provocerad

Italien nobbade Eurovision under många år, det körde sin egen festival i San Remo och var nöjda så. Jag kan tycka att det finns något befriande i det där. Handen på hjärtat finns det ju egentligen ingen som slår Italien på fingrarna när det kommer riktig schlager.

Mycket riktigt heter vinnarlåten också ”Zitti e buoni” - på svenska: ”Håll käften och bete dig”. Ironiskt men också mycket kul då att de vann med en riktigt rälig men samtidigt ganska snärtigt spektakel till rocklåt som låter som något de grävt upp ur Clawfingers papperskorg. Ytterligare ett bevis på att Eurovision song contest är mer eller mindre helt isolerat från resten av musikvärldens utveckling.

Tusse gick ut näst sist i startfältet - rimligen ett bra utgångsläge. Med tanke på maratonsändningen måste det vara en fördel att sjunga på slutet så att tittarna har ens låt i färskt minne. Tusse gjorde dessutom starkare och mer avslappnade tre minuter på lördagskvällen jämfört med semin tidigare i veckan. Det räckte till en fjortondeplats och det är nog Sverige-lägret ok med när den första besvikelsen lagt sig.

LÄS MER:Tusse: Det största jag har gjort i mitt liv

Tusse har känt av förväntningarna och har pratat om värdet av att bara släppa bromsen och köra. Men trots bakgrunden i Idol utstrålar Tusse inte att han älskar tävlingsmomentet på samma sätt som Måns Zelmerlöw, Charlotte Perrelli eller Carola. Tusse är en sprödare och varmare natur, vilket förstås också gör honom till den sorts artist han är. Det ska bli spännande att se vart han tar sitt artistskap när han slipper själva tävla i musik. Jag tror det kommer bli väldigt fint. Men först studenten.

ANNONS

Några noteringar:

Det blev ett smärtsamt Eurovision-Brexit för Storbritannien som nollades av både jury och tittare.

Måns på taket hade snyggaste numret. Kul att se Helena Paparizou från Sävedalen också.

Somliga påstår att Tyskland är den europeiska kulturens högborg. Hur det nu än är med den saken raderade Jendrik och hans trumpetande dansare i v-tecken-visande mjukisdräkt ut den positionen för gott.

Till sist. Jag började dagen i Slottsskogen med en Pfizer-nål i vänsterarmen och avslutar den med att sätta punkt för den här krönikan. Helt klart en bra dag. En Eurovision-final med lycklig publik i arenan och med både vaccinpass och fotbolls-EM inom räckhåll känns det som både världen och livet, så som vi vill ha det, har ställt upp dörren på glänt. Tack för det.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS