Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sonnevi fick litteraturpris

Litteratur: Det blev sjätte gången gillt för Göran Sonnevi som får Nordiska rådets litteraturpris 2006. Han var förhandstippad men säger att han själv är överraskad över beskedet.
Göran Sonnevi får Nordiska rådets litteraturpris för diktsamlingen Oceanen. Utnämningen skedde vid bedömningskommitténs möte i Oslo i går. Författaren berättar över telefon från sin bostad i Stockholm att han känner sig glad, hedrad och överraskad.
- Sådana här priser är fullständigt oförutsägbara så jag hade inga förväntningar egentligen, säger Göran Sonnevi som är född 1939 och nominerad för sjätte gången.
Sammanlagt var tolv författare nominerade från Grönland, Danmark, Finland, Island, Norge, det samiska språkområdet och Sverige, bland andra Göteborgsbaserade Lotta Lotass och Asko Sahlberg. I förhandstippningen inför priset bedömde litteraturkännare och kulturredaktörer Sonnevi som en lågoddsare.
- Jodå, men det har jag varit förut också så det vet jag att man inte ska lita på, säger han själv.
Oceanen är en diktsamling på över 400 sidor som kom ut förra året och har beskrivits som ett slags poetisk självbiografi. Astrid Trotzig, svensk representant i bedömningskommittén, liknar den vid ett hav av ord att sjunka ned i och omslutas av. "Det är Sonnevis största diktsamling hittills, inte bara sett till sidantal. Allt rymmer den, allt är den. Allt omsluter den. Allt. Framför allt är den livet och döden", skriver hon på rådets hemsida i motiveringen till nomineringen.
Göran Sonnevi själv säger att han inte kan sammanfatta Oceanen verbalt utan överlämnar åt läsaren att bilda sig en uppfattning.
- Den är ett led i ett fortgående skrivande som jag har hållit på med sedan slutet av 50-talet. Sättet att bygga en bok skiljer sig inte särskilt mycket.
Vad arbetar du med just nu?
- Det är samma sak. Jag sitter med handen om pennan. Men vart det ska gå, det vet jag inte, säger Göran Sonnevi som inte har en aning om när nästa samling kommer att bli klar.
Han berättar att han oftast skriver om förmiddagarna. Samtidigt är hans diktande en ständigt pågående tankeprocess. Men själva grunden för skrivandet kan Göran Sonnevi inte definiera.
- Det är ett behov som jag svarar på och så har det varit ända från början. Det är som att framföra eller skriva musik. Det kan man inte heller säga att man har någon speciell avsikt med.
Hur ska du fira?
- Vi kommer att gå ut och köpa något gott att äta, säger Göran Sonnevi och berättar att vi är lika med han och hans fru.
Vad blir det då?
- Det vet vi inte. Det beror på vad de har i affären.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.