Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Lundell, sommarvärd i P1 måndag 22 juni.
 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Ulf Lundell, sommarvärd i P1 måndag 22 juni. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Sommar i P1: Ulf Lundell

Ulf Lundell är trött på sin påtvingade sociala distansering. Den vill han söka upp själv, på sina egna villkor. GP:s Jan Andersson sugs in i ett godmodigt och gnälligt sommarprogram.

Musiker, författare, bildkonstnär. Det är så Ulf Lundell presenteras på ”Sommar i P1:s” hemsida – och det är även så jag skulle rangordna min relation till Lundell. Kanske följt av gnällgubbe, romantiker, nationalmonument.

Detta är Ulf Lundells fjärde sommarprogram sedan 1982, då han fick sitt folkliga genombrott med ”Kär och galen”, och för oss sansade lundellologer är det ett rätt behagligt program att försjunka i med lagom tempo och lätta tonskiften. Som att lyssna på ett par kapitel ur hans ”Vardagar”.

LÄS MER: Nu presenteras årets sommarvärdar i P1

Han inleder med sitt famösa citat om att ett ”inställt gig är också ett gig” men konstaterar att en inställd turné däremot inte är någon turné alls. Det är ingenting. Bara tomhet, vemod, saknad. Ulf Lundell längtar efter ett liv utan påtvingad social distansering, med betoning på påtvingad. Social distansering vill han söka upp på egen hand, på sina egna villkor.

Vem?

Musiker, författare, bildkonstnär, nationalmonument.

Debuterade 1975 med albumet ”Vargmåne” och släppte året efter romanen ”Jack”. Senast aktuell med boken ”Vardagar 3”, del tre av sin hyllade dagboksserie.

Bosatt på Österlen.

Han berör giganterna som dött – Kristina Lugn, Little Richard, PO Enquist – och sitt eget tidiga låtskrivande på engelska. Det blev dock en hederssak att skriva på svenska, även efter att han tömt språket på innehåll och använt alla dess rim.

LÄS MER: Sommar i P1 kritiseras för sin fixering vid Stockholm

Vi får också en frank analys av socialdemokratins då-, sam- och framtid och en snygg desavouering av nyliberalernas utförsäljningar och ”kapitalismens härjningar”. Dessutom en vällustig sågning av graffitikonstnärer på Stenshuvud, mountainbike-cyklister och råkan som fågelart.

Godmodigt och gnälligt i skön förening. Som så ofta.

Sommarpratare 23/6: Mona Sahlin, f.d. socialdemokratisk politiker.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.