Sommar i P1: Staffan de Mistura

Staffan de Mistura har befunnit sig i zoner av krig och konflikter, men lyckas ändå vara hoppfull och humanistisk. Det är inspirerande, tycker Carl Magnus Juliusson.

ANNONS

FN-diplomaten Staffan de Mistura inleder sitt första, inspirerande och hoppingivande, sommarprat med en händelse som varit avgörande för honom.

Under konflikten mellan Turkiet och Grekland såg han en liten pojke på Cypern skjutas ihjäl.

Och det var då han bestämde sig för att, med förebilder som Dag Hammarskjöld och Raoul Wallenberg, ägna sitt liv åt att arbeta för fred – som en form av läkare för länder, en läkare som ger hopp och aldrig ger upp om sina patienter.

Och Staffan de Mistura har befunnit sig i händelsernas centrum. Hans sommarprat är fullt av vittnesmål från Balkan, möten med Putin eller från när Moder Teresa hjälpte honom att lösa problemet med att skicka mat till ett svältande Sydsudan.

ANNONS

Vem?

Staffan de Mistura är 73 år, född i Stockholm, uppväxt i Italien och bosatt i Bryssel.

Han har arbetet lite mer än 40 år inom FN och medlat i konfliktdrabbade länder som Afghanistan, Irak, Somalia och Sudan och Syrien. Han har även varit biträdande utrikesminister i Italien, ordförande i Europeiska fredsinstitutet, generaldirektör för Världsnaturfonden i Italien och intendent på Villa San Michele på Capri.

Detta är Staffan de Misturas debut som sommarvärd.

Men det jag allra mest kommer att ta med mig är de lärdomar han delar med sig av från sina 40 år inom FN – samt från sin italienske pappa som flydde till Sverige från Mussolini.

Lärdomar om vikten av kreativ konfliktlösning, av mod och att hjälpa människor i kris att behålla sin värdighet. Eller om att inte vara blyg, att kunna språk eller att kunna läsa människor.

Staffan de Mistura har befunnit sig i zoner av krig och konflikter, men lyckas ändå med att vara rakt igenom positiv och sant humanistisk.

Musiken följer i samma spår – från ”What the world needs now is love” till ”Imagine” och ”What a wonderful world”. Egentligen ganska uttjatade låtar, men som ändå på något sätt funkar bra ihop med innehållet. Även om de är uttjatade säger de ju fortfarande något fint och viktigt.

Det är ett gott motgift mot hopplöshet och cynism som det annars inte svämmar över av i dag.

Sommarpratare 2/7

Therese Lindgren, influencer, författare.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS