Sofia Wistam berättar om dotterns sjukdom, sin annorlunda uppväxt och den egna cancerdiagnosen i Sommar i P1.
Sofia Wistam berättar om dotterns sjukdom, sin annorlunda uppväxt och den egna cancerdiagnosen i Sommar i P1. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Sofia Wistam

Det skär i kroppen när man hör Sofia Wistam berätta om dotterns narkolepsi. Men trots allt håller Wistam en positiv ton genom hela sitt sommarprat.

ANNONS

Sofia Wistam växte upp på en liten skärgårdsö med en pappa som verkar haft en unik inställning till föräldraskapet. De spelade till exempel pingis och schack en timme om dagen för att hålla kroppen och hjärnan i trim. Han brydde sig inte heller om barnagråt eller dylika våndor. Man fick rycka upp sig och ta livet med en klackspark. Även när man har cancer i hela kroppen, vilket pappa Leif slutligen dog av 2014. Det förklarar mycket om Sofia Wistam.

Hon håller en stadig och positiv ton genom allt. Även när hon berättar om dottern Sindys narkolepsi. Dottern var en av de som insjuknade efter att ha vaccinerats med Pandemrix mot svininfluensan 2009. Wistams egna skuldkänslor skär i kroppen när man lyssnar. Det var trots allt hon och Sindys pappa Anders Rahm som propsade på att alla skulle vaccinera sig, och som tjatade på dottern att skärpa sig innan de förstod att hon var sjuk. På lappar utspridda lite varstans i hemmet hittade Sofia Wistams sin dotters nedklottrade dödslängtan. En förälders värsta mardröm.

ANNONS

Vem?

Sofia Wistam, 53 år, är född och bosatt på Lidingö.

Hon inledde sin yrkesbana som stylist och fotograf för en rad popartister, och blev sedan känd för en större publik som barnprogramledare under namnet Soff-i-Propp.

Under sin karriär har hon varit programledare för TV-produktioner som ”Stadskampen”, ”Temptation Island” och ”Sofias änglar”. Hon har även lett radioprogrammet ”Riks Morgonzoo” och driver podden ”Wahlgren&Wistam” tillsammans med Pernilla Wahlgren.

Tyvärr matar Wistam på med ett antal biografiska måste-uppgifter, om hur hennes karriär varit en mix mellan övertygelse och slump. Det blir lite för mycket Wikipediaartikel med personliga instick.

Oavsett – det är intressant att höra Wistams jämförelser mellan svininfluensan och covid-19. Hon poängterar att hon inte är kritisk till vaccin överlag, tack och lov, men manar också till försiktighet.

Sommarpratare 11 juli: Patrik Svensson, journalist, författare

ANNONS