Sara Bäckmo i Sommar i P1.
Sara Bäckmo i Sommar i P1. Bild: Maria Fors Ostberg

Sommar i P1: Sara Bäckmo

Odlingsinfluencern Sara Bäckmos sommarprat är provocerande härligt och det finns knappt något som skaver. Men passionen för trädgård lyser igenom och inspirerar.

ANNONS

Sara Bäckmo börjar sitt Sommar i P1 småtrevligt med en beskrivning av hur hon går ut i trädgården i sovtröja och kissar i sin kombinerade potta och vattenkanna. Fåglar kvittrar i bakgrunden. Hon berättar att hon odlar nästan varje grönsak som hennes familj äter.

Allt verkar vara väldigt bra. Det doftar jord, grönsakerna prunkar, uppväxten på Styrsö var idyllisk och ingenting skaver. Så fortsätter det också till stor del genom programmet.

LÄS MER:Recension: Robin Söderling, Sommar i P1

Det är lätt för Saras familj att äta säsongsbaserat med en så stor trädgård, hennes man och hon drabbades av kärlek vid första ögonkastet och deras barn kan vara hemma till stor del eftersom båda jobbar deltid. Precis som hon själv säger låter det provocerande härligt, även om hon också berör baksidorna. Som pengarna som inte alltid räcker till och att familjen aldrig åkt utomlands tillsammans.

ANNONS

Vem?

Sara Bäckmo är 41 år, uppväxt på Styrsö och bosatt i byn Kalvsvik utanför Växjö.

Hon driver trädgårdsbloggen ”Skillnadens Trädgård” och har många följare i sociala medier. Bäckmo är självförsörjande på grönsaker efter att ha förvandlat en drygt 2 400 kvadratmeter stor tomt på sin gård ”Skillnaden” till ett ekologiskt trädgårdsskafferi.

Har tidigare arbetat 20 år som journalist, varav länge på Sveriges Radio.

Hon blir också märkbart rörd när hon pratar om sina läsare. Där finns många som haft det svårt och hittat en mening i odlingen. Men inte heller detta får håret att resa sig på armarna.

LÄS MER:Recension: Betlehem Isaak, Sommar i P1

Det hon gör bäst är när hon ingående lär oss om vintersallat, maché som plastinpackad importeras från medelhavsområdet fast vi kan odla den här i Sverige både höst, vinter och vår. Eller när hon passionerat pratar om dyngmaskar som bajsar ett halvt gram gödsel per dygn. Hon får det att låta så fantastiskt. Passionen lyser verkligen i genom och det är inspirerande för alla som odlar där ute.

Sommarpratare 8/7:

Anders Borg, f.d. finansminister.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS