Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Michael Tjernström. Bild: Mattias Ahlm
Michael Tjernström. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1 – Michael Tjernström

Klimatforskaren Michael Tjernström förklarar skillnaden på väder och klimat och vad växthuseffekten egentligen innebär. En föreläsning man inte vill missa, tycker Maria Näslund.

”Jag är inte klimataktivist – jag är klimatforskare.” Meteorologen och forskaren Michael Tjernström sätter ner foten direkt i sitt sommarprat och sedan följer en föreläsning man inte vill missa. Han tycker förvisso att vi ska lyssna på Greta, eftersom hon säger att vi ska lyssna på klimatforskarna, men viktigast är att vi faktiskt gör något. På individnivå, men framförallt globalt. Inget nytt i det, men Tjernström besitter kunskap och vet hur man förmedlar den.

Vem?

Klimatexpert som jobbar vid meterologiska institutionen på Stockholms universitet. Har också en bakgrund som prognosmeteorolog och officer i Flygvapnet.

Har gjort fyra polarexpeditioner till Arktiska oceanen på den svenska isbrytaren Oden, varit gästforskare i Kalifornien och Colorado och skrivit mängder med vetenskapliga artiklar och böcker.

Han förklarar skillnaden på väder och klimat, vad växthuseffekten egentligen innebär och varför väderappen är en ganska opålitlig vän. Det är pedagogiskt men också en faktaspäckad och lite torr lektion som kräver uppmärksamhet; att prata om vädret är inte så lättsamt och ytligt som man kan tro. Å andra sidan kan han plötsligt ge oss målande bilder som bryter av likt ett oväntat regn i juli. Som när han berättar om läraren som ”svor oavbrutet i fem minuter utan upprepa sig”. Eller när han beskriver en vanlig dag på isbrytaren Oden med väderballonger som ska släppas och isbjörnar som ska hållas på avstånd. Också kul att höra om söndagmiddagarna ombord när alla klär upp sig för middag med fördrink och vita dukar.

Meteorologi är spännande och jag kan förstå att man skriver en doktorsavhandling om dimma. Jag gillar också Tjernströms krassa budskap i kombination med hans pragmatiska inställning: Flyg bara om du måste, men utan skam. Skippa bilen om du bor i stan. Hoppa över kött – åtminstone ibland. Sätt press på politikerna. Tänk klokt.

Nästa sommarpratare 12/8: Olof Skoog, diplomat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.