Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linda ”Miss Li” Karlssons sommarprat är gripande och engagerande, tycker GP:s recensent. Bild: Mattias Ahlm
Linda ”Miss Li” Karlssons sommarprat är gripande och engagerande, tycker GP:s recensent. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Linda ”Miss Li” Karlsson

Miss Li räds inte mörkret när hon på ett starkt sätt berättar om sjukdom, missfall och hur det hårda slitet under karriären nästan körde helt slut på henne.

Hon har levt ett betydligt tuffare liv än vad man skulle kunna tro när man lyssnar på hennes sprudlande musik. Sommarpratet börjar under ett läkarbesök. Miss Li har precis fått beskedet att hon har en autoimmun sjukdom. Hon är 27 år och kommer aldrig kunna turnera igen, kanske aldrig kunna få barn.

Denna scen hänger effektfullt kvar över lyssnaren medan hon fortsätter berätta om uppväxten i Borlänge, den tidiga fotbollskarriären och hur hon till slut drar i från staden och börjar satsa på musiken.

Vem?

Miss Li är sångare och pianist. Är 37 år, föddes i Borlänge men är numera bosatt i Stockholm. Tidigare i år utsågs hon till Årets hållbara artist på Grammisgalan för sitt engagemang för djur och klimat.

Hon är en av de mest streamade kvinnliga svenska artisterna just nu och gick i våras upp som etta på Svensktoppen med sin låt ”Komplicerad”. Har även gjort stor succé i TV4:s Så mycket bättre.

Samtidigt som det hårda slitet till slut leder till succé på Allsång på Skansen och stora festivalspelningar så tar det ständiga turnerandet och det konstanta arbetet ut sin rätt.

Och Miss Li räds inte mörkret här. Hon berättar om hur hon på ett toalettgolv upptäcker att hon är gravid samtidigt som hon får ett missfall. Hur någon i ett stort publikhav grabbar tag om hennes bröst. Hur hon vaknar upp med strypgreppskänsla runt halsen. Hur kroppsdelar svullnar upp utan att hon vet varför, men att hon håller masken inför publik och journalister.

Jag blir nästan arg på den dåvarande Miss Li för att hon bara kör på och låtsas som ingenting. ”Det är farligt! Du måste vila!” vill jag skrika till henne. Så engagerad blir jag av hennes berättelse.

Till slut är vi tillbaka på läkarbesöket. Det hon sedan berättar om är en beundransvärd kamp för att hitta tillbaka till sig själv, Linda, och sen vidare till den framgångssaga hon är i dag. Det är otroligt gripande.

Sommarpratare den 17/7:

Kjell A Nordström. Ekonomie doktor, föreläsare och författare.

LÄS MER: Sofia Wistams vaccinvarning efter svininfluensan – dottern fick narkolepsi

LÄS MER: Dawit Isaaks dotter: ”Min pappa lever”

LÄS MER: Robin Söderling: ”Googlade sätt att begå självmord”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.