Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingmar Skoog poserar för Sommar i P1. Han har blomsterkrans, glasögon med svarta bågar och en ljus skjorta.
Bild: Henrik Brunnsgård

Sommar i P1: Ingmar Skoog

Ingmar Skoog är överläkare och äldreforskare. I sitt sommarprat tar han utgångspunkt i hur en ”välmenande ålderism” hindrat pandemibekämpningen i Sverige. För att sedan berätta om sin forskning om äldres sexliv.

Ingmar Skoogs sommarprat är ett av de program från i år som jag kommer att bära med mig. Det är ett program om risker och covid-19, om livslust och vad som utgör ett lyckligt liv.

Men framför allt gör han klart hur lite vårt samhälle verkar veta om åldrande och äldre människor.

Ingmar Skoog från Göteborg är överläkare, äldreforskare och professor i psykiatrisk epidemiologi. Med en forskares blick lägger han fram sin bild av hur synen på äldre i dag hindrat pandemibekämpningen i Sverige.

Vem?

Ingmar Skoog är 67 år, född och bosatt i Göteborg. Han är föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet och ligger bakom det ofta citerade ”70 är det nya 50”.

Han är en ofta tillfrågad expert när det kommer till äldres liv och hälsa och har varit kritisk mot politiker och myndigheter under pandemin för deras fördomar och bristande kunskaper om äldre.

Vi vet för lite om äldre, betraktar dem som hjälplösa och försöker rädda dem från alla risker genom en missriktad, vad Ingmar Skoog kallar, ”välmenande ålderism”. Vi pratar med dem som barn helt enkelt .

Människor över 70 mår bättre, är friskare, intelligentare, ligger mer (och bättre), har bättre relationer och känner sig lyckligare än tidigare generationer. En intressant del av sommarpratet avhandlar just de studier Ingmar Skoog gjort av äldres sexliv och hur det positivt har förändrats under 1900-talet.

Även om Ingmar Skoog pratar om allvarliga ämnen som äldrevård, epidemiologi och riskstatistisk, gör han det med värme och en diskret humor som är väldigt tilltalande.

Därtill en kul – åldersblandad – musik från Sex Pistols och Rolling Stones till Sarah Klang och Seinabo Sey.

Sommarpratare 3/8:

Elin Anna Labba, författare och journalist

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.