Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Caroline Farberger Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Caroline Farberger Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommar i P1: Caroline Farberger

Maria Näslund lyssnar på ett sommarprat som behandlar ett livsavgörande beslut.

Hon börjar som han. Den allra sista kvällen som man, timmarna innan Carl ska bli Caroline och gå till jobbet i dräkt och lagom med läppstift. Utåt sker det över en natt, men har förstås varit en lång och inte okomplicerad process.

Caroline Farberger, hög chef inom näringslivet, tar oss med till tankarna denna livsavgörande kväll, berättar om vägen dit och om reaktionerna efteråt. Om hur det blev helt otänkbart att fortsätta att leva som man när hon väl testat att gå sminkad i klänning och ballerinaskor på Drottninggatan.

Kontrasterna är intressanta. Hon gick från man i kostym och slips med frimurarring till en kvinna som lägger tid på smink, hår och klänningar. Men mest intressant är att höra vad det innebär, utöver den uppenbara ytan. Plötsligt fick hon tillgång till kvinnliga nätverk och började se strukturer som hon missat. Det var visst inte så jämställt som man (!) lätt kan tro när man själv sitter på makten.

När Caroline kom ut med dunder och brak – ett stort reportage i Dagens Industri samma dag – var offentligheten vald av ett syfte: att hjälpa andra att få leva sitt liv.

Har karriären gått lättare för att hon har varit man? Omöjligt att veta, men det är intressant att fundera på och det är något denna vd gör.

Vilken resa hon har gjort, höll jag på att skriva. Men det får vara slut med resandet i denna betydelse i vårt språk; deltagarna i TV4:s tävlingsprogram har använt upp hela kvoten för all framtid.

Vilken modig kvinna, vilket pannben. Lyssna på hennes berättelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.