Anna Takanen, vars pappa Timo skickades till Sverige som 4-åring under andra världskriget, lyfter fram de finska krigsbarnens situation, deras utsatthet och skam.
Anna Takanen, vars pappa Timo skickades till Sverige som 4-åring under andra världskriget, lyfter fram de finska krigsbarnens situation, deras utsatthet och skam. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Anna Takanen

Anna Takanen sörjer vännen Benny Fredriksson, och reflekterar över hans död. ”Ingen kommer helskinnad ur ett drev” konstaterar hon i sitt ”Sommar i P1”.

ANNONS
|

Någonstans mitt i sitt ”Sommar i P1” byter Anna Takanen spår, och pratar om saknaden efter vännen Benny Fredriksson. Hon, och andra i hans ”teaterfamilj” känner skuld: kunde de ha gjort mer?

Vem?

Anna Takanen är skådespelerska, regissör och författare.

I nio år, fram till 2015, var hon konstnärlig ledare och vice vd på Göteborgs stadsteater. Därefter teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i ytterligare fem år.

Hösten 2019 debuterade hon med boken ”Sörjen som blev” om hur det är att växa upp som dotter till ett finskt krigsbarn. Det var även temat för ”Fosterlandet”, hennes avskedsföreställning i Göteborg.

Hon har regisserat och medverkat i ett stort antal pjäser, och även medverkat i en rad filmer och tv-serier. Senast syntes hon som Barbro Alving i pjäsen Bang.

Hon är 51 år, Född i Kungsbacka, uppväxt i Falkenberg och bosatt i Stockholm.

Scenen hon målar upp framkallar rysningar: hon och Benny sitter på teatern och diskuterar en nyhetsflash från Aftonbladet. Labourpolitikern Carl Sargeant har fått sparken efter #Metooanklagelser och just tagit sitt liv. Benny frågar Anna Takanen vad hon tycker? De diskuterar händelsen, och funderar – rent hypotetiskt – på hur det skulle påverka oss om något liknande hände i Sverige.

Det är alltså innan Aftonbladets graverande löpsedel, innan Benny Fredrikssons bestämmer sig för att avgå, innan han tar sitt liv.

ANNONS

”Förtal kan få ödesdigra konsekvenser och till och med ödelägga en människas liv” säger Anna Takanen och betonar att ingen kommer helskinnad ur ett drev.

Sedan spelar hon ”Forgive them father” av Lauryn Hill och Shelly Thunder – för att ge eftertryck åt sina ord.

Programmet engagerar men faller isär i olika delar: Kärlek till teatern ”den främsta av alla konstformer”. Det egna – ibland ifrågasatta – jämställdhetsarbetet som teaterchef, de kvinnliga förebilderna. Pappa Timo och andra finska krigsbarns situation, deras utsatthet och skam. Hennes kamp för att försöka bryta nedärvda mönster.

Ibland blir det lite högtravande, ibland letar sig berättelsen – precis som hennes fina debutroman – rakt in i hjärtat.

Sommarpratare 3 augusti: Mustafa Mohamed, idrottsman, löpare

ANNONS