”Snickar-Björn” kommer ut som transsexuell – heter nu Lee

Hon blev känd som ”Snickar-Björn” under sitt gamla namn Björn Christiernsson i TV4:s ”Äntligen hemma”. Nu kommer hon ut som transsexuell och med sitt nya namn Lee, i en intervju med magasinet QX.
– De sista 30 åren i mitt liv vill jag känna mig fri, med en kropp som passar mig och som jag alltid önskat att den ska se ut, säger Lee Christiernsson till QX.

ANNONS
|

Björn Christiernsson, 48, var en del av ”Äntligen hemma”-teamet under åren 2004–2015, och blev en av programmets mest populära programledare. Efter avhoppet från TV4-produktionen har det varit ganska tyst från Christiernsson, bortsett från ett par Youtubeserier som visat olika byggprojekt.

Det blir det ändring på nu.

I en tvådelad TV4-dokumentär med premiär 6 februari berättar Björn, som numera använder förnamnet Lee, om sin transsexualitet och väg mot att få en kvinnligare kropp. Hon har de senaste åren lagt hundratusentals kronor på hormonbehandling och operationer på ett privat sjukhus, för att slippa väntetiden på upp till två år i den svenska, offentliga vården.

ANNONS

Hon beskriver för QX att det kändes omöjligt att vänta så länge när insikten väl landat:

"Det hade aldrig gått, jag var tvungen att få hjälp nu så jag kunde börja min resa.”

Känslan av att vara annorlunda har funnits hela livet, säger Christiernsson. Hon var intresserad av kvinnliga kläder och smycken som barn och avskydde att bli påtvingad kostymbyxor och skjorta. Men hon valde att trycka ner de känslorna i vad hon kallar en ”Pandoras ask”.

”Jag har verkligen suttit på locket för att den inte ska gå upp, för någonstans har jag vetat att om jag öppnar den här lådan kommer jag inte att kunna stänga den igen. Jag har tryckt undan alla dessa tankar och känslor.”

Döttrarna röstat om namnet

En stor del av transformationen var att komma ut för sin familj. Lee Christiernsson berättar att hon bokade ett hotellrum och bjöd in ex-frun och de två döttrarna.

"När vi kom upp till hotellrummet la jag ut bilder som jag skrivit ut på tre kända transsexuella. Det var Tone Sekelius, Caitlyn Jenner och dåvarande skolministern, Lina Axelsson Kihlblom. Och så en bild på mig. Sen berättade jag som det var. De blev självklart både chockade och jättesorgsna, men vi hade ändå två fina dygn på hotellet.”

ANNONS

Tiden efteråt var inte smärtfri, säger Christiernsson till QX, men i dag är relationen med döttrarna bättre. De var till exempel med och röstade fram vilket namn hon skulle använda.

Att bjuda in TV4 för att dokumentera transitionen var ett sätt att förekomma ryktesspridning. Hon var också medveten om att kontrasten mellan macho-snickaren som låg på listor över Sveriges sexigaste killar och transpersonen Lee kan vara svår att ta in.

”Jag insåg rätt snabbt att jag inte kommer kunna smyga ut det här, med tanke på det jobb jag haft. [...] Jag gör det här övertydligt i stället, och så bra och officiellt som möjligt. Det är så jag vill leva – rakt och ärligt. Och det kändes rätt att göra den med TV4, det var där jag slog igenom och det är där jag har min stora grupp tv-tittare. Den gruppen tror jag även behöver lära sig ett och annat och få en ökad allmänbildning i ämnet.”

Den första delen av dokumentären ”Att bli Lee” sänds i TV4 den 6 februari.

LÄS MER:Linnéa gör premiär på Dramaten – efter att ha kommit ut som transsexuell

LÄS MER:Alex har fått hatiska lappar i brevlådan i flera år – polisen kan inte göra något

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS