Svenska boxaren Robert Helenius drämmer till Polens Adam Kownacki. Och kanske kan boxning bli dokusåpans framtid.
Svenska boxaren Robert Helenius drämmer till Polens Adam Kownacki. Och kanske kan boxning bli dokusåpans framtid. Bild: Frank Franklin II

Snart får du se influencers slåss

I över 20 år har reality-tv fascinerat och förfasat svenskarna, och under en vår när många håller sig hemma engagerar programmen som aldrig förr. Men finns det någon framtid för dokusåpan?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:Tidernas göteborgska slagsmål

LÄS MER:Konceptkrogar urholkar själen

"Expedition Robinson" engagerar mer än på länge, "Big Brother" har återuppstått efter några år i dvala och det nya konceptet "Love Island" där tittarna är med och påverkar handlingen har fascinerat många svenskar i karantän under våren. Dokusåporna är hetare än någonsin och nya mer eller mindre lyckade format lanseras varje vecka på den uppsjö av streamingtjänster och tevekanaler jag håller mig med.

Nittiotalets "Expedition Robinson" framstår med dagens mått mätt som extremt oskyldigt, knappt värre än "Mästarnas mästare". Men redan då fanns det tuffare program på ingång. I Holland utvecklades och sändes programmet "Big Brother" för första gången 1999. Eftersom jag har holländsk släkt tittade jag storögt när jag var på besök, och berättade entusiastiskt när jag kom hem till Göteborg: “Nej men alltså i Holland finns något som är värre än Robinson! Dom låser in folk! Dygnet runt! Filmar ALLT, ja alltså allt i hundra dagar. I typ en bunker!” Ingen av mina kompisar trodde mig. Trots att Robinson gick på teve lät det där "Big Brother" lite väl sjukt. Vem skulle ens ställa upp? Nu har programmet gått i tjugo år i Sverige, och vårens säsong är mer omdebatterad än på länge.

ANNONS

Kanske tycker du att “Boxing Influencers” låter som ett sjukt program som man aldrig väl kan få folk att ställa upp i? Det sa man om Big Brother för tjugo år sedan också. Let the Games begin!

En diskussion har handlat om ifall det är rätt av TV4 att slänga in personer i huset som redan har plattformar med hundratusentals följare, och som därmed kommer segla genom de publika omröstningarna lite hur de än gör. Det är en rimlig invändning. Men jag undrar snarare varför inte alla som är med i "Big Brother", "Paradise Hotel" och "Robinson" redan är influencers? Det är ju så mycket enklare för tittarna att börja engagera sig i människor de redan har en relation till istället för att de första avsnitten ska gå åt till att lista ut vilken av de brunbrända killarna som ständigt går runt med bar överkropp som heter Jens.

Därför ser vi allt oftare influencers och tidigare dokusåpadeltagare dyka in i programmen, någonstans halvvägs igenom. Produktionsbolagen vet såklart att det är ett effektivt sätt att dra upp tittarsiffrorna. Men vem behöver ens dokusåpan när Youtubers, schlagerstjärnor och poddare gör upp framför öppen ridå i varandras kommentatorsfält på sociala medier? Vi i publiken får vårt behov av saftigt skvaller och moralisk indignation tillgodosedd, till en bråkdel av produktionskostnaden som bara en Robinson-deltagares flygplansmat kostar.

Finns det ens någon framtid för dokusåpan när människor med stort antal följare i sociala medier verkar börja bråka med varandra i offentligheten helt spontant stup i kvarten? Kanske inte.

ANNONS

Men jag tror att holländarna, som kan det här med nya tv-koncept, har hittat en lösning. En professionell boxningsring, komplett med snygga tjejer som visar vilken rond det är, skränig arenapublik och mångfärgade strålkastare. Två personer som möts med tandskydd, boxningshandskar och varsin tränare i sitt ringhörn. Men istället för att bara vara två vanliga gamla tungviktsboxare eller MMA-fajters är det två personer som publiken redan har en relation till och som har skaffat sig en konflikt med varandra på sociala medier som ska få slåss. Inte nödvändigtvis något de är vidare bra på.

Kanske tycker du att “Boxing Influencers” låter som ett sjukt program som man aldrig väl kan få folk att ställa upp i? Det sa man om Big Brother för tjugo år sedan också. Let the Games begin!

LÄS MER:Vem får vara med i delningsekonomin?

ANNONS