Björn Werner: Sluta med rean – böckerna måste bli dyrare

Prispressen på böckerna slår ut små bokhandlare och strömlinjeformar litteraturen. Men det behöver absolut inte vara så. Det skriver GP:s Björn Werner.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Nu rullar bokrean igång! Äntligen en chans att få lägga händerna på litteratur för en billig slant. Tänker inte många.

För bokrean är inte vad den en gång var. Det var bra länge sen böcker kostade skjortan. Det har årtionden av prispress sett till, pådrivet av stora näthandelsjättar som Adlibris, Bokus och nyligen etablerade Amazon. Böcker i stora centrallager i stället för i den gamla traditionella boklådans mödosamt kurerade bokhyllor har skapat bokrea året om. Och då har vi inte ens pratat om strömningstjänsterna som helt slagit ut behovet av att alls köpa en fysisk bok.

LÄS MER:Årets stora bokrea har startat

Tittar man på siffrorna verkar detta vara ett utmärkt drag. Böcker genererar mer pengar än någonsin. Pinfärska siffror skvallrar om vinster på över 5 miljarder. De högsta siffrorna någonsin. Hurra!

ANNONS

En bra bokhandel är inte som vilken Ica-butik som helst.

Nej. Tyvärr inte. Lyfter man på huven till glädjestatistiken gömmer sig en annan, dystrare verklighet. För medan ett fåtal enorma bokjättar rullar i pengar håller den självständiga svenska boklådan sakta men säkert på att gå under.

På bara fem år har försäljningen i den fysiska bokhandeln rasat med runt 30 procent – nära en halv miljard kronor. Det är mycket pengar som försvunnit och det ger förstås effekt. Under 2010-talet minskade antalet bokhandlare i Sverige med hela 115 stycken, ungefär var fjärde bokhandel. Så pass illa är läget i landet att branschtidningen Svensk Bokhandel i sitt senaste nummer på riktigt gjort ett glädjereportage om ”trendbrottet”. Under 2021 öppnade nämligen mot förmodan tio nya boklådor. Ursäkta svenskan, men det är tyvärr piss i Mississippi.

Att den fysiska bokhandeln håller på att klappa igen är en stor förlust, inte minst för mindre orter som riskerar att gå från en butik till ingen alls. För en bra bokhandel är inte som vilken Ica-butik som helst. Det är en affär som är specialiserad på bildning.

På samma sätt som du kan ha ett gott snack om cyklar i en cykelbutik eller prata recept i fiskvagnen så har boklådan sin egen, unika miljö. Spontana samtal om litteratur, författarläsningar och inspiration för framtida läsning finns (inte minst när biblioteken allt mer fått funktionen som värmestuga) där och bara där. En välsorterad bokhylla kurerad av en duktig bokhandlare är något algoritmbaserade näthandlare helt enkelt inte klarar av att matcha.

ANNONS

Vad sägs om Gustafsdotter-lagen?

Ja, att jag ens känner mig pressad att föra fram argument på varför det behövs bokaffärer är i grunden lite märkligt. I stora delar av Europa, inte minst kontinentens viktigaste kulturnationer Frankrike och Tyskland, är tvärtom bokaffärens roll så självklar att man infört mekanismer som skyddar den genom hård lagstiftning. Det tyska resonemanget: boken är ingen handelsvara vilken som helst. Det är en del av landets kultur. Om man konkurrensutsätter litteraturen så minskar dels mångfalden i litteraturen. Och dels mångfalden i antalet självständiga bokaffärer, inte minst på landsbygden.

LÄS MER:Bokrea med tillåten trängsel

Lösningen? Avskaffa den eviga pressen genom att införa ett prisgolv på litteratur. Det är helt enkelt olagligt för böcker att kosta för lite. Vips – med ett litet ekonomiskt trollslag har man gjort sig av både med den intellektuella utarmningen av stadsbilden och sett till att förlagen inte enbart satsar på billiga bestsellers för att klara vinstbilden. Något som bland annat Expressens Victor Malm med rätta bekymrat sig för nyligen.

I Sverige, ett land som älskar nyliberala reformer mer än livet självt, har vi gått en annan väg. Sossarna sänkte momsen på böcker till 6 procent redan 2002. Så här i efterhand en på många vis uppenbart dum idé. Men som med all politik går det att ändra sig. I Frankrike kallas lagen ”Loi Lang” eftersom lagen infördes på initiativ av dåvarande kulturministern Jack Lang. Vad sägs om Gustafsdotter-lagen?

ANNONS

Läs fler kulturkrönikor av Björn Werner här:

LÄS MER:Vem fan vill vara kulturminister?

LÄS MER:Bisarrt när ingen pratar göteborgska på film

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS