På torsdagen sänder Belinda Olsson sitt sista Opinion live.
På torsdagen sänder Belinda Olsson sitt sista Opinion live. Bild: TTELA

Slut med Opinion live – ”både sorgset och skönt”

På torsdagen sänds det sista "Opinion live" från SVT i Göteborg.
– Det sker med blandade känslor, säger programledaren Belinda Olsson.

ANNONS
|

Det var i våras som beskedet kom. SVT meddelade då att "Opinion live", det omstridda diskussionsprogrammet från Göteborg, kommer att läggas ned och ersättas av ett annat debattprogram, ett nytt kortformat kallat "Sverige möts".

För Belinda Olsson som lett "Opinion live" sedan starten 2016, och som dessförinnan programledde "Debatt" i SVT med bland andra Janne Josefsson och Lennart Persson, sker torsdagens sändning med blandade känslor.

– Det är alltid så stressigt inför en direktsändning att vi inte hinner sitta och bli sentimentala, vilket kan vara skönt just nu, men visst känns det vemodigt. Det är ledsamt att upplösa en redaktion som man arbetat tillsammans med länge och tycker mycket om. Det finns många minnen.

ANNONS

LÄS MER:SVT Opinion flyttar ut från Göteborg

Något som sticker ut lite extra, några toppar och dalar?

– Nja, det sjuka är att det snurrar på så fort att vi lätt glömmer programmen och vad vi gjort från en vecka till en annan.

Förra veckan gjorde du och din redaktör en hiphopsketch som kanske inte flög sådär jättebra ...

– Ja det minns jag, och jag tycker inte att vi behöver be om ursäkt för själva satiren. Humor är svårt, särskilt när man jobbar med samhällsjournalistik, men det var aldrig meningen att såra någon.

Vad var tanken?

– Tanken vara att sparka uppåt och mot etablissemanget med uppfostrande och moralisk underton, inte mot enskilda artister. Jag spelar inte en rapartist, jag låtsas vara en Malou von Sivers-typ, men det blev inte helt lyckat. Jag får väl skita i att vara komiker helt enkelt.

LÄS MER:Ni ska göra saklig journalistik – inte mobba tonåringar

Känns det även lite skönt att vara klar med "Opinion live"?

– Ja, lite grand kanske. Det är ett väldigt intensivt jobb och en utsatt roll att leda ett direktsänt debattprogram i SVT, man är liksom älskad och hatad av alla, och det kostar på. Men jag lämnar inte opinionsjournalistiken helt och hållet. Det blir fyra direktsända debatter i SVT under våren som jag kommer att leda.

ANNONS

Du har jobbat med flera debattprogram i SVT och innan dess var du debattredaktör på Aftonbladet. Vad är det som lockar med debattjournalistiken?

– Det har jag frågat mig ibland. Jag tror att det är något i opinionsjournalistikens själ som tilltalar mig. Här finns de tydliga konfliktytorna, det hettar till och lyfts obekväma perspektiv. Det ligger ofta en laddning i luften och debatterna är inte alltid helt rumsrena.

Det blir betydligt mindre direktsänd debatt i SVT när "Opinion live" nu slutar, vad tänker du om det?

– Det finns inget egenvärde i att just "Opinion live" ska rulla på, det är säkert bra att testa andra format, men i en tid där det debatteras överallt i samhället och på alltfler plattformar borde SVT istället växla upp och göra mer debatt, inte mindre. Det nya programmet "Sverige möts" är ju bara 15 minuter. Det känns lite kort.

Är det inte dags att byta inriktning då? Vi på GP söker ny sportchef.

– (skratt) Jo, kanske det, gud vad roligt! Men jag är inte så populär i sportkretsar efter att ha anklagat AIK för att ha åkt ur Allsvenskan och kallat expertkommentatorn Peter Antoine för Marie Antoinette i direktsändning. Då krävde DN:s tv-krönikör Johan Croneman att jag inte skulle hålla på med sport överhuvudtaget ... och det har han säkert rätt i.

ANNONS

SVT Opinion

Leds av: Belinda Olsson.

Sänds från: SVT i Göteborg.

Rullat sedan: 2016.

Sista programmet: Torsdag 19 december i SVT1 kl 22.00-22.45

Kvällens tema: "Har debattklimatet gått överstyr, eller är det höga tonläget ett sundhetstecken?" Med: Hanif Bali (M), Anders Lindberg, Aftonbladet och Sakine Madon, UNT.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS