Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Charlotte T Stromwall
Bild: Charlotte T Stromwall

Jan Andersson: Skånska Sannex bjuder på Melodifestivalens sämsta låt

Till och med Sannex billiga charterspya hör hemma i Melodifestivalen. Men ingen annanstans, konstaterar GP:s Jan Andersson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Lovad. Efraim Leo. Clara Klingenström. Sannex. I kvällens fjärde och sista deltävling är det debutanterna som dominerar, i alla fall till antalet. Att inget av dessa bidrag kommer ha med slutsegern i Melodifestivalen att göra kan jag lova redan nu, men visst är det kul och lite uppfriskande med tre nyfikna ansikten. Ingen skugga på dem. Det är om den fjärde Mellodebutanten – det märkliga dansbandet Sannex – vi måste prata.

LÄS MER: GP tippar: Så slutar fjärde delfinalen i Melodifestivalen

I vår har det gått 15 år sedan Bert Karlsson sålde sitt skivbolag och livsverk Mariann Grammofon till Warner Music. Med en enkel signatur var Kikki Danielsson och Eddie Meduza plötsligt stallkamrater med Led Zeppelin och Metallica.

Världen låg öppen för Berts artister och dåvarande Warnerchefen Jonas Siljemark kommenterade affären med att nu äntligen ”finns det möjligheter för artisterna att lanseras utomlands”. Jag blir fortfarande lite rörd när jag tänker på det citatet. Som att Billboardlistan bara väntade på Fernandoz och Grönwalls.

LÄS MER: Recension: ”Benjamin’s” – TV4

Faktum är ju att försäljningen tvärt om innebar en slutstation för flera av dansbanden. Det var som att de fick kliva av bussen vid foten till Hallandsåsen och streta upp för egen maskin. En del lyckades med det, andra inte, men sedan dess har i alla fall svenska dansband varit i desperat behov av förnyelse.

Delar av Sannex senaste album spelades in i Nashville och bjuder på den typ av countryschlager som är så bredbent att den inte ens ryms i radio.

Arvingarna har valt en väg – trygg, framgångsrik och uppskattad av Mellofansen – och deras motpol i kväll, Sannex, har stakat ut en helt annan rutt. Man skulle kunna säga att det skånska dansbandet fortfarande känner sig fram, om man vill vara snäll, men faktum är att deras bidrag ligger i diket och brinner.

LÄS MER: Ralf Gyllenhammar tävlar i Mello – trots sexbrottsdom

Delar av Sannex senaste album spelades in i Nashville och bjuder på den typ av countryschlager som är så bredbent att den inte ens ryms i radio. Men sådant kan fungera, deras tidigare slakt av Kris Kristoffersons ”Help me make it through the night” har i skrivande stund en bra bit över 600 000 lyssningar på Spotify.

Rimligen kunde man anta att bandet alltså hittat sin nisch. Att de skulle sitta kvar i sadeln och närma sig Melodifestivalen med strama tyglar. Men nej då, varför göra det enkelt för sig när man så lätt kan göra det svårt?

Jag hoppas vid gud att de har fel. Eller att ironin är så fin och flyktig att den svävar över huvudet på oss allihop.

I stället för att hålla fast vid en genre där Sannex uppenbarligen känner sig hemma, har man valt att ställa upp med en fullständigt hopplös och dumdryg charterschlager som får kvällens övriga låtar att kännas som stycken av Brahms och Mendelssohn.

”De fyra medlemmarna i Sannex jobbar stenhårt för att visa hur ett dansband version 2.0 ser ut” skriver SVT på fullt allvar. Jag hoppas vid gud att de har fel. Eller att ironin är så fin och flyktig att den svävar över huvudet på oss allihop.

LÄS MER: Eric Saade: Jag gillar låtar som andas lite ”sex appeal”

För även om nödrimmade clownbidrag som ”All inclusive” hör hemma och alltid har haft sin rättmätiga plats i Melodifestivalen, så kan den här stinkande charterspyan omöjligt vara dansbandens framtid.

I så fall gjorde Bert Karlsson helt rätt som sålde av dem i tid.

Missa inget om Melodifestivalen!

Nu kan du få alla våra nyheter, reportage, krönikor och recensioner om Melodifestivalen som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Melodifestivalen. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.