Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Skådespelaren Paul Ritter är död – blev 54 år

Brittiske skådespelaren Paul Ritter har gått bort. 54-årige Ritter syntes i storfilmer som ”Harry Potter och halvblodsprinsen” och "Quantom of solace” men även i populära tv-serier som ”Chernobyl” och ”Friday Night Dinner”.

Paul Ritter avled på måndagskvällen i sitt hem i sviterna av en hjärntumör. Det bekräftade hans agent för tidningen The Guardian på tisdagen.

”Det är med stor sorg vi berättar att Paul Ritter gick bort i går kväll. Han dog fridfullt hemma med sin fru Polly och sönerna Frank och Noah vid sin sida.”

Ritter som föddes i Kent 1966 kom inte från någon teaterfamilj. Ändå började hans bana på teatern, där han i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet gjorde en rad minnesvärd roller på National Theatre, Royal Shakespeare company och the old Vic.

Han fick en Olivier award 2006 och 2009 blev han och hans medspelare också nominerade till en Tony för Broadway-pjäsen ”The Norman Conquest”.

”Exceptionellt begåvad”

Senare kom han även att medverka i ett 70-tal film och tv-produktioner, bland dem ”Ett fall för Vera”, ”The game”, ”Lysande utsikter”, ”Morden i Midsomer” och ”Kalla fötter”.

Mest känd på senare år är han för rollerna som den excentriske patriarken Martin Goodman i komediserien ”Friday Night Dinner” och som ondskefulle Anatolij Djatlov i mångfaldigt prisade dramaserien ”Chernobyl”.

LÄS MER: Recension: Chernobyl - HBO Nordic

2013 spelade han mot Helen Mirren i Peter Morgans ”The Audience” på National Theatre. Han har även synts i storfilmer som ”Harry Potter och Halvblodsprinsen” där han spelade trollkarlen Eldred Worple, James Bond-filmen ”Quantum of Solace” och ”Hannibal Rising – ondskan vaknar”.

Andra filmer han medverkat i är Ron Howards ”Inferno” , Garth Jennings komedi ”Son of Rambow” och ”Nowhere Boy”, en biografi om John Lennon.

LÄS MER: Alan Rickmans dagböcker ges ut i bokform

”Paul var en exceptionellt begåvad skådespelare som med stor variation spelade en mängd roller på teaterscenen och tv med extraordinär skicklighet. Han var väldigt intelligent, snäll och väldigt rolig. Vi kommer att sakna honom enormt” skriver hans agent.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.