Venus, skulptur från Kungsholm (1928) har donerats till Sjöfartsmuseet.
Venus, skulptur från Kungsholm (1928) har donerats till Sjöfartsmuseet.

Sjöfartsmuseet inreder med Venus

ANNONS
|

Ett amerikanskt par har donerat två föremål från fartyget Kungsholms originalinteriör till Sjöfartsmuseets Svenska Amerika Linien-samling. Det är dels en modell i relief av fartyget, dels en jakarandaskulptur som skapats av skulptören Ansgar Almquist.

Skulpturen föreställer Venus och fanns i trapphallen i 1:a klass på fartyget som under andra världskriget såldes till amerikanska staten och gjordes om till trupptransportfartyg. I samband med det togs inredningen bort och föremålen hamnade hos privatpersoner i USA och Sverige.

Skulpturen och modellbåten har funnits i den amerikanska familjen Hess ägo sedan dess, men Robert och Jean Hess tycker att de hör hemma i Sverige. De donerar dem nu till Sjöfartsmuseet, som kommer att visa dem tillsammans med andra föremål i Svenska Amerika Linien-samlingen på översta våningsplanet. Det byggs för närvarande om men kommer att öppna i början av nästa år. Bland annat ska ett läsrum formges med referenser till 20- och 30-talets art decó, den stil som Kungsholm inreddes i.

ANNONS

Flera av dåtidens stora konstnärer bidrog till fartygets interiör, bland andra Märtha Måås-Fjetterström, Edward Hald, Jerk Werkmäster, Carl Malmsten och Simon Gate.

ANNONS