Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Johan Lindqvist: Självklart ska P3 Guld komma hem till Göteborg igen

På lördag är det P3 Guld-gala - i Stockholm (!). Johan Lindqvist vill att galan är tillbaka i 031 redan nästa år. Göteborg är ju för kultureliten vad Cancún är för amerikanska spring break-kids. En frizon, ett bollhav, en hoppborg där allt är lite roligare än hemma.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Public service försöker med allt tydligare bestämdhet markera sin närvaro ute i landet. SVT öppnar tio nya lokalredaktioner under 2021. Det är bra. Redan förra våren blev det parodiskt med alla corona-enkäter från Strandvägen i Stockholm, en släntrande promenad från tv-huset.

Och visst känns det lite fattigt och sorgligt med en melodifestival som aldrig lämnade Annexet och nu en P3 Guld-gala som arrangeras på ett hotell i Stockholm.

P3 Guld har varit i Göteborg i en obruten följd efter premiäråret 2003 då man råkade köra fel och hamnade i Växjö av alla ställen. Galan har sedan flyttat runt på lite olika adresser i stan, ungefär som det brukar bli när någon kommer hit och behöver tid att hitta rätt.

Jag har varit på P3 Guld-gala i Scandinavium, på Lorensbergsteatern, Lisebergshallen, Rondo och på Storan. Och sedan 2016 på Partille arena, som av en händelse på bekvämt cykelavstånd från mitt hem.

Nu är det ju inte bara av rent egoistiska och praktiska skäl jag vill att P3 Guld ska bli kvar i 031-området. Jag vill att galan ska vara här för att det blir lite roligare så. För Göteborg och för publiken som är på plats. Men också för alla artister och resten av musikbranschen.

Göteborg är ju sedan länge dit kulturbranschen i Stockholm åker när man vill ha kul. Om man på hemmaplan efter efterfesten måste släpa sig hem till småbarn, husdjur och tvätthögar så räcker det dessutom i Göteborg med att hälla in resterna av sig själv i hissen och låta sig landa mjukt i en hotellfrukost.

LÄS MER: Sture Allén hade rätt - namnet på en helig plats är inte till salu

LÄS MER: Vackert att Tusse tog segern i Christer Björkmans sista final

Detta vet bokbranschen sedan många år. Filmindustrin likaså. Och som om det inte räckte med P3 Guld brukar ju musikbranschen komma tillbaka i augusti för Way out West.

Göteborg är för kultureliten vad Cancún är för amerikanska spring break-kids. En frizon, en hoppborg, ett kulturellt kuddrum och ett bollhav där man inte behöver vara det minsta 08-ball utan bara kan slappna av med en sponsors-öl i varje hand och vara sig själv för en stund.

Ja, jag raljerar lite. Men det är faktiskt viktigt också.

2022, när pandemin förhoppningsvis släppt sitt grepp, kommer det vara trångt i liftkön med alla arrangörer som vill åka med när evenemangs-branschen ska ta sig upp igen. Därmed kommer Göteborg också behöva anstränga sig för att få hit de event som vi blivit bortskämda med. Och just P3 Guld är angeläget eftersom galan markerar att Göteborg är viktigt i Musiksverige.

En tydlig strategi från evenemangs-Göteborg är dessutom just att knyta upp återkommande event och etablera dem i stan. Som med bokmässan. Som med filmfestivalen. Med tiden blir de så starkt förknippade med staden att de i princip är omöjliga att flytta på. Det har varit återkommande silly season-rykten, inte minst kring Way out West, men visst känns det nu omöjligt att plocka festivalen ur Slottsskogen.

Jag hoppas verkligen att P3 Guld har satt sig lika hårt.

Att P3 Guld flyttar från Partille må vara hänt för den här enda gången. Låt det inte bli en dålig vana.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.