Sigrid Kahle har avlidit

ANNONS
|

Sigrid Kahle föddes i Uppsala 1928 som dotter till orientalisten och akademiledamoten HS Nyberg. Böckerna tar avstamp i uppväxten på 30- och 40-talen men skildrar framförallt de 35 åren som hon tillbringade som diplomathustru i bland annat Pakistan, Indien, Irak, Sudan, USA och maken John Kahles hemland Tyskland. Paret fick två barn.

Memoarerna tar upp viktiga aspekter av 1900-talets historia genom att följa författarens liv.

Egen plattform

Sigrid Kahle var långt ifrån en passiv medföljare, utan fann målmedvetet en egen plattform oavsett destination. Hon studerade litteratur, lärde sig flera språk, som arabiska, och grundade en teater i Pakistan.

Sigrid Kahle blev också känd som islamexpert och månade om att sprida kunskap om och nyansera bilden av världsreligionen.

ANNONS

Samtidigt längtade Kahle ständigt efter möjligheten, och kanske även modet, att sätta sitt skrivande i centrum. Så småningom blev hon också kulturjournalist; hon var mångårig medarbetare i Svenska Dagbladet och skribent i Upsala Nya Tidning.

Dagermanpristagare

Kahle skrev även texter om islam och en rik biografi över fadern. Hon utnämndes till hedersdoktor vid Uppsala universitet 1997 och fick Stig Dagermanpriset 2006.

Förutom en förlöst författarambition genom memoarerna fick Sigrid Kahle även uppleva en ny kärlek på ålderns höst då hon lärde känna författarkollegan Carl-Göran Ekerwald. Kahle arbetade trots sviktande hälsa in i det sista med den tredje och sista delen av det memoarerna.

Albert Bonniers förlag uppger för TT att de inte har några uppgifter om hur långt Sigrid Kahle hann med färdigställandet.

Sigrid Kahle föddes 1928 och var verksam som journalist i främst Tyskland, Indien, Pakistan och arabvärlden för bland annat Svenska Dagbladet, där hon var medarbetare från 1955. Hon skrev främst om tyskspråkig, arabisk-orientalisk litteratur och kultur samt teater och religionshistoria.

Hon var gift 1951-2003 med den tyske diplomaten John Kahle. Livet som diplomathustru skildrar hon i memoarerna "Jag valde mitt liv" och "Att vilja sitt öde - trots allt".

Sigrid Kahle efterlämnar livspartnern Carl-Göran Ekerwald samt dottern Marie-Louise och sonen Felix.

Källa: Nationalencyklopedin, TT.

ANNONS