Serien om Spotify – varken nidbild eller hyllning

Steve Jobs. Bill Gates. Mark Zuckerberg. Det är på den nivån Spotifys grundare Daniel Ek befinner sig.
– Hans betydelse för samtiden går inte att överskatta, menar brittiske manusförfattaren Christian Spurrier, medskapare till Netflix nya Spotify-serie ”The playlist”.

ANNONS
|

I april 2006 startar entreprenören Daniel Ek och riskkapitalisten Martin Lorentzon från Borås företaget Spotify. En månad senare genomförs en husrannsakan mot webbhotellet PRQ:s lokaler i Stockholm, i ett försök av musikbranschen och kammaråklagare Håkan Roswall att stänga ner det illegala fildelningsnätverket The Pirate Bay.

Det är två avgörande händelser i ”The playlist”, Netflix nya startup-serie om Spotify, men också något av ett startskott för brittiske manusförfattaren Christian Spurriers (”Spooks” och norske regissören Per-Olav Sørensens (”Störst av allt”, ”Home for christmas”) arbete med serien.

– The Pirate Bay och Spotify har liknande rötter. Peter Sunde och Daniel Ek speglar varandra, de var två sidor av samma mynt. Utan The Pirate Bay inget Spotify. Så enkelt är det, säger Christian Spurrier, som inte tror att Spotify hade kunnat födas någon annanstans än just där (Sverige) och just då (i mitten av 00-talet).

ANNONS

Spotify kunde bara skapas i Sverige

På den tiden hängde skivbranschen över stupet och tvingades sparka folk varje dag på grund av den illegala fildelningen. Sedan 1996 då ”Internetpaketet” var årets julklapp hade den svenska regeringen subventionerat massor av hemdatorer åt sina medborgare och bredbandsnätet rullades ut allt snabbare över landet. Men om det globala problemet med fildelning till stor del hade sitt ursprung i Sverige, borde även lösningen på problemet finnas här.

– Det fanns gott om duktiga kodare och riktiga tech-genier, dessutom var lilla Sverige ett väldigt stort musikland. Allt sammantaget blev detta den perfekta grogrunden för Spotify, menar Per-Olav Sørensen.

Men att det står fullständigt klart att det inte var någon enkel resa för Daniel Ek och hans medgrundare Martin Lorentzon, från starten 2006 fram till dess att Spotify till slut kunde dra igång sin legala streamingtjänst i oktober 2008.

Det är också den här David-mot-Goliat-kampen med till synes omöjliga odds som lockade Per-Olav Sørensen och Christian Spurrier att tacka ja när filmbolaget Yellow Bird undrade om de inte ville göra en dramatiserad tv-serie om Spotifys födelse och första år.

Fick ej prata med Daniel Ek

– Det är ju en fascinerade och helt fantastisk historia att få berätta. Det var egentligen inte så mycket att tveka på, säger Christian Spurrier, som bygger sitt manusarbete på boken ”Spotify inifrån: så blir man störst i världen” av journalisterna Sven Carlsson och Jonas Leijonhufvud.

ANNONS

I alla fall enligt tidigare uppgifter i media. Men den svenska reportageboken var mer ett sätt för dem att komma igång. Mycket av researchen och grävarbetet har de gjort på egen hand.

– Vi har gjort flera intervjuer. Namnet ”Netflix” öppnar ju många dörrar, konstaterar Christian Spurrier.

Däremot har de inte fått träffa eller prata med Daniel Ek. Så gott det går vårdar han ännu bilden av Spotify som en uppstickare, en musiktjänst på artisternas sida, trots att den globala gigantens berättelse sedan länge förvandlats till en rätt solkig Goliat-mot-David-historia. Något som tv-serien inte backar för. Tvärt om. I sista avsnittet djupdyker ”The playlist” i de problem som många artister upplever med musiktjänsten.

Är det sanningen ni visar i ”The playlist”?

– Det finns inte bara en version av sanningen. Det visar vi tydligt i serien, säger Christian Spurrier.

LÄS MER:Recension: ”The playlist” – Netflix

LÄS MER:Recension: ”Vuxna människor” – TV4

LÄS MER:Recension: ”This England” – Viaplay

LÄS MER:Recension: ”The old man” – Disney plus

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS