Selma folkhögskoleförening får skrota sina planer – fick nobben i regionstyrelsen

Ann-Sofie Hermanssons idé om att överta Göteborgs folkhögskola, och profilera den mot extremism och hedersvåld, bedömdes inte som genomförbar av politikerna i regionstyrelsen. "Vi är jättelättade och glada" kommenterar Johanna Bernhardson lärare på Göteborgs folkhögskola där personalen kraftfullt protesterat mot förslaget.

ANNONS
|

LÄS MER:Ann-Sofie Hermanssons planer upprör filmlärarna

GP har tidigare rapporterat om Selma folkhögskoleförenings förslag, som i augusti skickades till Västra Götalandsregionen. Föreningen, med Ann-Sofie Hermansson (S) och Lisbeth Sundén Andersson (M) i spetsen, skissade på ett successivt övertagande av huvudmannaskapet för Göteborgs folkhögskola. I lokalerna ville de sedan driva den egna Selma folkhögskola, utbildningsmässigt profilerad mot hedersförtryck och extremism.

På tisdag eftermiddag fick personalen på Göteborgs folkhögskola via mejl från rektorn besked om att en sådan överlåtelse inte kommer att äga rum.

– Just nu är det inte aktuellt med något övertagande av någon av våra offentliga folkhögskolor, säger Conny Brännberg (KD), ledamot i regionfullmäktige, och ordförande för regionens kulturnämnd.

ANNONS

– Däremot är det fritt fram för föreningen Selma att börja från början och ansöka till Folkbildningsrådet om finansiering för att skapa en skola i egen regi. Den ansökan måste dock vara inskickad senast 1 mars 2020, om skolan ska kunna öppna 2021.

Det saknades majoritet

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) konstaterade redan innan tisdagens styrelsemöte att det saknades politisk majoritet för att tillstyrka förslaget. Han kom därför – i enighet med övriga ledamöter – överens om att avslå Selma folkhögskoleförenings hemställan.

– Det kändes viktigt för oss att kunna ge personalen på Göteborgs folkhögskola besked i den här frågan inför julhelgen, säger Conny Brännberg.

LÄS MER:Missförstånd om Selma folkhögskolas framtida planer

Personalen på Göteborgs folkhögskola har, bland annat i en debattartikel i GP, kraftfullt protesterat mot förslaget från Selma folkhögskoleförening.

– Vi är jättelättade och glada över beskedet. Nu kan vi få arbetsro igen och koncentrera oss på det vi gör. Det här har stört vår arbetsro, säger Johanna Bernardson, lärare i dokumentärfilm på folkhögskolan.

– I en tid då den konstnärliga friheten är ansatt och hotad känns det extra viktigt att skolan får vara kvar i politiskt och religiöst obunden regi.

"Det är beklagligt"

Ann-Sofie Hermansson däremot är besviken över det kortfattade mejl hon fått med besked från regionstyrelsen.

– Klart att vi gärna hade fått ett positivt besked istället. Det är beklagligt att det just nu inte finns politiska förutsättningar för att behandla vår framställan.

ANNONS

I mejlet utlovas Selma folkhögskoleförening utförligare information i ett kommande brev.

– Först får vi se vad det står där. Sedan får styrelsen samlas och ta ställning till vad det faktiskt betyder och hur vi ska förhålla oss till det, säger Ann-Sofie Hermansson.

Johanna Bernardson på Göteborgs folkhögskola betonar att det inte finns något bättre vaccin mot utanförskap, extremism, hedersrelaterat våld och gängkriminalitet än utbildning.

– Men den sortens utbildning sysslar vi redan med här på Göteborgs folkhögskola.

I förslaget hävdade nybildade Selma folkhögskoleförening att Göteborgs folkhögskola var en "anonym aktör", en av många formuleringar som retat upp personalen.

– Tack vare den här debatten kan ingen längre kalla oss det, säger Johanna Bernhardson.

LÄS MER:Selma folkhögskola har drabbats av storhetsvansinne

ANNONS