”Se upp för Jönssonligan” strömmas – regissören skäms

Tomas Alfredsons nya komedi ”Se upp för Jönssonligan” var tänkt att bli julens stora dragplåster på biograferna. Nu går filmen i stället direkt till strömning, och regissören ber biopubliken om ursäkt i ett öppet brev.

ANNONS
|

– Det är förskräckligt att ett gammalt anrikt filmbolag som SF Studios stoppar sin egen biograffilm rakt i gapet på fienden. I det här fallet då sin värsta konkurrent: strömningstjänsterna, säger Tomas Alfredson till GP.

Hans moderna Jönssonligan-äventyr ”Se upp för Jönssonligan” skulle haft biopremiär 25 december. Filmen, med Henrik Dorsin som ligaledaren Sickan, var tänkt att bli biografernas stora dragplåster under julhelgen. Som Dynamit-Harry syns David Sundin medan Anders Johansson spelar Vanheden. ”Vår tid är nu”- stjärnan Hedda Stiernstedt dyker också upp i rollen som Doris

”Jag skäms som en hund”

Efter de senaste corona-direktiven beslöt Filmstaden i förra veckan att stänga igen samtliga biografer i en månad. Den emotsedda komedin om Jönssonligan går därför direkt till en strömningstjänst, avslöjar Tomas Alfredson i ett öppet brev till biopubliken. I brevet passar han också på att biobesökarna om ursäkt:

ANNONS

”Jag skäms som en hund över att behöva göra er besvikna” skriver han bland annat.

”Nu skäms jag som en hund över att behöva göra er besvikna” skriver regissören Tomas Alfredson i ett öppet brev till biopubliken. Detta sedan det står klart att hans ”Se upp för Jönssonligan”-film inte kommer att få biografpremiär, som tänkt, utan i stället går direkt till en strömningstjänst för hemma-tittning.
”Nu skäms jag som en hund över att behöva göra er besvikna” skriver regissören Tomas Alfredson i ett öppet brev till biopubliken. Detta sedan det står klart att hans ”Se upp för Jönssonligan”-film inte kommer att få biografpremiär, som tänkt, utan i stället går direkt till en strömningstjänst för hemma-tittning. Bild: Tomas Alfredson

”Kanske kan man tycka att det är en skitsak i det stora hela, men är det något vi behöver just nu så är det att få skratta tillsammans.”

Tomas Alfredson har inte blivit kontaktad angående filmens ändrade premiärfönster, eller tillfrågad om sina synpunkter.

– De har helt avstått från den diskussionen. Eftersom de äger distributionsrätten har de fattat det här beslutet själva. Jag har varit delaktig i att sälja många biljetter genom åren tidigare så det hade varit trevligt att bli tillfrågad.

Själv hade han gärna sett att distributören hade haft lite mer is i magen:

– Det är svårt att argumentera mot ett virus, men jag hade önskat lite mer uthållighet och att man hade avvaktat några veckor tills restriktionerna på biograferna förhoppningsvis hade hävts. För den här filmen är en biograffilm. När den väl släpps för strömning lär den aldrig få ett ”andra liv” på bio...

LÄS MER:Smärtgränsen för biograferna i sikte

"Se upp för Jönssonligan” har fått många miljoner i förhandsstöd från Svenska filminstitutet, påpekar Alfredson. I brevet poängterar han att ”Utan de pengarna hade vi aldrig kunnat göra filmen. De pengarna är svenska folkets gemensamma pengar”.

ANNONS

En märkbar besvikelse

När filmen nu får premiär på strömningstjänsten C More är regissören märkbart besviken över överenskommelsen:

”Jag tycker att det är taskigt och orättvist för alla er som siktat in er på att få se den filmen” skriver han i sitt brev och fortsätter ”Det måste finnas andra vägar att göra den här filmen tillgänglig för ALLA. Kreativa, offensiva, oväntade, kraftfulla lösningar. Inte stänga in filmen bakom en betalvägg.”

Vad vänder du dig främst emot när det nu blir strömnings- istället för biopremiär?

– Det är en avgörande skillnad om det krävs ett medlemsskap och ett abonnemang hos en enskild streamingoperatör eller om tittaren kan betala styckepris för enskilda titlar och se dem på en video-on-demand-tjänst. Det senare är mer demokratiskt än att plocka en specifik prenumerantdriven tjänst och enbart låta filmen gå upp där. I mina ögon är det oskönt att behöva lösa medlemsskap. Tanken att finansiera en del av strömningstjänstens verksamhet med statliga pengar skaver också.

I likhet med streamingtjänstens ”betalvägg” kostar en biobiljett pengar, hur tänker du kring det?

– Att driva en stor biograf medför omkostnader: för att hålla rent, varmt och trevligt och se till att ljud och ljus är till belåtenhet. Det är vad biografen levererar, och den affär de just nu kämpar för att få att gå runt. Att sticka in en sladd i väggen kostar ingenting, så det blir en ganska ojämlik prissättning och jämförelse.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS