Team Scenkonstguiden: Rasmus Klamas, Sara Östebro och Matilda Klamas.
Team Scenkonstguiden: Rasmus Klamas, Sara Östebro och Matilda Klamas. Bild: Scenkonstguiden

Scenkonstguiden och galan i Göteborg läggs ner

I sex år har trion bakom Scenkonstguiden arbetat för att lyfta fram scenkonsten i Sverige, inte minst genom den årliga Scenkonstgalan som de arrangerat i Göteborg. Nu lägger de ner.
– Nu måste vi få gå tillbaka till vår teater, säger Matilda Klamas från frigruppen Teater Nu.

ANNONS
|

Det är främst ekonomiska skäl som ligger bakom beslutet att lägga ner den årliga Scenkonstgalan i Göteborg, liksom Scenkonstguiden på nätet, där 125 unga skribenter sedan starten publicerat över tusen artiklar om, och recensioner av, aktuell scenkonst.

Guiden och galan har fått pengar från Arvsfonden och de senaste tre åren även från Västra Götalandsregionen. Nu har finansieringen upphört, men radarparet Sara Östebro och Matilda Klamas förklarar att det finns ytterligare skäl till att de nu slutar:

– Vi som har drivit guiden är alla själva scenkonstnärer och medlemmar i en frigrupp. Vi har hyllat, guidat och tipsat om scenkonst i många år. Nu måste vi få gå tillbaka till vår teater, Teater Nu, för att göra scenkonst själva, förklarar Matilda Klamas.

ANNONS

LÄS MER:Recension: "Skirtpower" – Danskompaniet Spinn

"Väldigt stolta"

I februari hölls den femte, och sista, Scenkonstgalan i Göteborg på Stora teatern. En gala som beskrivs som en kärleksförklaring till scenkonsten. Bland annat prisades då Norrbottensteatern för föreställningen "Dissekering av ett snöfall" medan konstgruppen Ful lyftes fram för "Mödrars manifest". Från Göteborg prisades danskompaniet Spinn för sin kritikerrosade föreställning "Skirtpower". "En visuell fest där skörhet mixas med råhet" som scenkonstgalans jury motiverade sig.

– Vi har nått ut stort med galan, varit rikstäckande och vår jury har bestått av medlemmar från hela landet: från norr till söder. Det är vi väldigt stolta över, säger Matilda Klamas.

Hennes och kollegornas förhoppning är nu att någon annan, större aktör, ska komma in och ta över konceptet.

Vad får det för konsekvenser att Scenkonstguiden läggs ner?

– Vi tycker att det är viktigt att det finns en gala för scenkonst. Vi är en av få konstformer som inte har en egen gala. Jämför du till exempel med Guldbaggegalan och Augustpriset, arrangeras de av Svenska filminstitutet respektive Svenska förläggareföreningen, medan Scenkonstgalan har drivits av en frigrupp. Ändå har vi byggt upp en jättekostym.

Vem ska nu lyfta scenkonsten och synliggöra konstens styrka, vilket varit ert syfte?

– Vi tänker ändå att något har förändrats på de här sex åren, och att mycket ser annorlunda ut inom scenkonsten i dag. Skribenter recenserar föreställningar via sociala medier och i olika tidskrifter. Vi har haft över hundra skribenter hos oss, hälften av dem under trettio år. De har alla hjälpt till att förskjuta maktfördelningen och göra scenkonsten mer lättillgänglig.

ANNONS

– I dag pratas det om scenkonst på ett helt annat sätt, vilket var något vi ville uppnå. Det känns också som att intresset för scenkonstkritik har ökat inom mer etablerade medier.

LÄS MER:Danskompaniet Spinn prisat för "årets sinnesorgasm"

Samtidigt blir det ett nu tomrum, medger Matilda Klamas.

– Vi ser ju fortsatt att det finns ett behov av en plattform av något slag, där samtal kring och diskussioner om scenkonst kan föras. Men nu får andra ta över.

Vad ska ni göra nu?

– Vi är igång med pjäsen "Ett eget rum", som är en slags spin-off på Virginia Woolfs romanklassiker. Vi har fått stöd från Kulturrådet, och premiär blir det förhoppningsvis i vår.

Var i stan håller ni till?

– Vi har ingen bestämd scen, utan jobbar mer platsspecifikt. Ena gången kan scenen vara i en industrilokal, nästa gång kanske vi spelar i ett växthus.

Den 12 december skrivs den sista artikeln på Scenkonstguiden som därefter slutar att uppdateras.

Scenkonstguiden i siffror.

På sex år har den nätbaserade guiden, som producerats i Göteborg, hunnit:

Involvera 125 skribenter

Publicera 1 150 artiklar

Ha 592 000 unika läsare

Arrangera 5 scenkonstgalor

Arrangera 34 mötesplatser

Skapa 28 scenkonsthändelser

Bjuda in till 12 fester

ANNONS