Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sara Danius berättade om sin cancer

Jag är en lydig patient, sa Svenska akademiens ledamot Sara Danius i sitt Vinter i P1, och berättade om sin pågående behandling mot bröstcancer.

Sara Danius tvekade först på om skulle ägna programmet åt sin sjukdom. Men, säger hon, eftersom hon vill ha kommandot över sin egen berättelse, och för att hon hoppas att hennes historia ska lindra oron för andra drabbade, så väljer hon att prata om det.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var i mars 2014 som Sara Danius upptäckte en förhårdnad i bröstet som visade sig vara en tre centimeter stor cancer. Den hade utvecklats på mindre än ett halvår.

- Jag blev förtvivlad. Det första jag tänkte var att jag inte skulle få se min son växa upp, tankar som gjorde fasansfullt ont, säger Sara Danius i programmet.

Hon fick stryka alla uppdrag i sin almanacka: föreläsningar, resor, uppdrag, intervjuer, Dramatens styrelse. I stället skrev hon in allt det nya: cellprover, skelettröntgen, skiktröntgen, ultraljud, läkartider, operation. Hon bestämde sig för att vara en "lydig patient" och för att vara stark.

- Jag hade en bild av att jag la mig på en väldig våg på ett stormigt hav och bara följde med, säger hon.

I programmet beskriver Sara Danius också hur hon tappar håret och provar ut en peruk, som ser ut som en "död angorakatt", en peruk som hon lägger undan så snart det egna håret växt ut ett par centimeter. Hon berättade också att hon, utmattad av just behandlingen, nickade till under Nobelbanketten. Hon somnade vid sittande bord.

I dag pågår cellgiftbehandling fortfarande. Sara Danius vänder sig mot de stereotyper kring cancer som präglar både massmedier och en cancerpatients omgivning, som gör att ett cancerbesked i mångas ögon, är det samma som "ett dödsbesked, ett osynligt stigma, något äckligt och frånstötande". Hon pekar på att andra sjukdomar inte är stigmatiserande på samma sätt.

- Det räcker att ha en allvarlig sjukdom. Men ovanpå det måste många som drabbas av cancer hantera en omgivning som både är illa underrättad och riden av ångest.

Hon ifrågasätter också det vanliga språkbruket kring sjukdomen, som till exempel att det för patienten handlar om att "kämpa" mot cancern när man i själva verket måste underkasta sig en behandling.

Fakta: Sara Danius

Nyligen utnämnd till Svenska Akademiens ständiga sekreterare och blir i juni 2015 den första kvinnan på posten. Valdes in i Akademien 2013 och innehar stol nummer sju. Aktuell med boken Husmoderns död och andra texter.

Har gjort sig känd som essäist och är kulturskribent i Dagens Nyheter. I februari 2014 tilldelades hon DN:s kritikerpris Lagercrantzen.

Tog sin doktorsexamen vid Duke University i USA, där hon bott i tio år. Idag professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.