Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Saknar rubrik

... Torun Börtz, Parisbaserad journalist som skrivit mycket för GP genom åren och nu är aktuell med debuten Betongen brinner, en bok om upploppen i franska förorter 2005.

Vad fick dig att skriva boken?
- Jag var en av de tusentals som bevakade upploppen och kände att det fanns en historia att berätta bakom de utbrända bilskeletten. Mycket av rapporteringens fokus hamnade på den dramatiska biten, vilket är förståeligt. Men bakom fanns en historia som kanske var ännu mer dramatisk och oroväckande.
Vilken?
- De samhällsföreteelser som varit grogrund för upploppen, samhällsproblemen som låg bakom.
Vad hade du för stilistisk strategi?
- Det vet jag inte om jag hade någon. Men det blir på ett sätt en bild av en bit av Frankrike och min tanke var att klart och redigt levandegöra den. Därför har jag pratat med så mycket folk som möjligt så att det ska bli mer lättillgängligt.
Hur många pratade du med?
- När jag skulle skriva ett "tack till" i slutet av boken insåg jag att jag citerat ett hundratal människor. En del har jag så klart bara pratat kortfattat med, men ganska många har jag ändå haft ganska ingående samtal med.
Hur kände du dig efter en sådan mangling?
- Om jag inte brunnit så för ämnet skulle jag nog inte ha orkat, eftersom jag samtidigt jobbade som vanligt. Men lite uttömd kände jag mig allt, samtidigt som det var väldigt tillfredsställande att lyckas knyta ihop säcken och få fram en bild som är mindre känd av dagens franska samhälle.
När kommer din nästa bok?
- Först ska jag klara av presidentvalet och sedan ska jag sätta mig och fundera på vad jag ska skriva nästa gång. Jag har fått lite mersmak. Det är roligt att få kunna prata till punkt och ha ordentligt utrymme, vilket man sällan har när man skriver i artikelform.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.