Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Så tacklar ”Lilla Aktuellt” SVT:s Tiktok-förbud

I måndags förbjöds den omstridda videoappen Tiktok på SVT:s telefoner. Barnprogrammet ”Lilla Aktuellt” har dock funnit ett sätt att lösa problemet.
– Vi måste finnas där vår publik finns, säger Lowe Östberg, projektledare för ”Lilla Aktuellt”.

Det har varit många turer kring den kinesiska videoappen Tiktok. Appen är enormt populär bland barn och ungdomar och med en halv miljard dagliga användare finns den i mobiltelefoner över hela världen. Men appen är också ifrågasatt och hårt kritiserad, inte minst på grund av att den ägs av det kinesiska företaget Bytedance som misstänks för att sprida användarnas data vidare till de kinesiska myndigheterna.

För att skydda de amerikanska medborgarnas integritet har president Donald Trump under sommaren lovat förbjuda appen om den inte säljs till ett amerikansk företag, och nu har alltså även SVT reagerat.

LÄS MER: Varför förbjuder public service Tiktok men inte Facebook?

I måndags gick företaget ut med ett meddelande till sina medarbetare om att ”appen lämnar mer information än vad som skall anses vara nödvändigt”. Därför förbjöds SVT:s personal från att använda Tiktok på företagets mobiler och i SVT:s IT-system. Detsamma gäller för de anställda vid Sveriges Radio.

– De (Tiktok) samlar in mer än motsvarande appar, och döljer vilken typ av data de samlar in. Vi kan inte följa vilken data som samlas in eller vart den tar vägen helt enkelt, säger Daniel Ekelöf, chef för distribution och it-säkerhet på SVT till Kulturnyheterna.

Lilla Aktuellt” hittar egen lösning

Ett av de SVT-program som drabbas hårt av det nya förbudet är ”Lilla Aktuellt”, SVT:s nyhetsprogram för barn och unga vuxna. Med närmare 90 000 följare på Tiktok kändes det inte som ett lockande alternativ för redaktionen att släppa den sociala plattform där deras primära målgrupp i stor utsträckning befinner sig.

– Tiktok är en otroligt viktig plattform för oss, ett slags finger i luften. Vi kommer därför att finnas kvar där men arbeta med verktyg som inte är kopplade till SVT:s IT-system, säger Lowe Östberg, projektledare för ”Lilla Aktuellt” till GP.

Om Tiktok nu bedöms vara en säkerhetsrisk, ser du några problem med att SVT underhåller svenska där?

– Det är en bra fråga. Det råder delade meningar om hur Tiktok egentligen arbetar, men om vi fick ett kvitto på att Tiktok är direkt skadligt för användarna då skulle vi såklart stänga ner vårt konto.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.