Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så ställer du om från analog till digital tv

Under tisdagen släcker Comhem sitt analoga tv-nät, vilket bedöms påverka 500 000 hushåll. Här är en guide i fem steg för dig som ännu inte hunnit byta till digital-tv.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Tittar du redan digitalt?

Om du är kund hos Comhem kan du den senaste tiden ha sett en textslinga som rullar i bilden. Ser du den texten behöver du byta till en digital signal. Om du inte ser texten men ändå är osäker på om du tittar digitalt kan du söka upp Comhem-kanalen. Den finns vanligtvis på kanal 777, men kan finnas någon annanstans om du själv sorterat bland dina kanaler. Den sänds bara digitalt. Ser du den behöver du inte göra något mer.
Bild: Bertil Ericson / TT
Bild: Bertil Ericson / TT

Kolla din tv-modell

De flesta tv-apparater från 2008 och framåt kan visa digital-tv, eftersom de har en så kallad inbyggd DVB-C-tuner. Har du en äldre tv kan du behöva byta till en nyare modell eller komplettera din tv med en digitalbox. Är du osäker på om din tv kan visa digital-tv. Läs i bruksanvisningen eller kontakta din tv-tillverkare.
Bild: STAFFAN LÖWSTEDT / SvD / SCANPIX
Bild: STAFFAN LÖWSTEDT / SvD / SCANPIX

Byt till digitalt i inställningarna

Även om din tv-apparat kan visa digital-tv, kan den vara inställd på analog tv. Då behöver du ändra inställningarna. Detta gör du med hjälp av fjärrkontrollen. Eftersom tv-apparater fungerar olika är det dock bra att titta i bruksanvisningen eller kontakta tv-tillverkaren om du är osäker.
Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Gör en kanalsökning

Ser du inga digitala kanaler kan du göra en så kallad kanalsökning. Det står i din bruksanvisning hur du gör. Är du osäker kan du kontakta din tv-tillverkare. Du vet att du tittar digitalt om den rullande texten högst upp i tv-rutan har försvunnit.
Bild: SVT
Bild: SVT

Så får du lokala kanaler

För att få in rätt lokala kanaler och nyheter kan du behöva välja nätverks-ID för just din ort. Detta görs i samband med kanalsökningen. För Göteborg och Mölndal är rätt kod: ”41002”. Hela listan hittar du här.

Källa: Comhem.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.