Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Så luktar Bergmans ”Persona” – ny parfym omtolkar temat

Hur luktar en filmklassiker, närmare bestämt Ingmar Bergmans ”Persona”?
– Som en blandning av rosor, en, iris, honung, ek och mossa, svarar Cristina Jardim Ribeiro, verksamhetschef på Bergmancenter som tagit fram parfymen till årets Bergmanvecka.

Dramat ”Persona” från 1966 är en av Ingmar Bergmans allra mest omtalade filmer. Liv Ullmann syns där som skådespelaren Elisabet Vogler som av oklar anledning tappar talförmågan då hon spelar ”Elektra”. Bibi Andersson spelar Alma, som anställs som hennes skötare. Även Margaretha Krook och Gunnar Björnstrand syns i varsin biroll i den gåtfulla psykologiska thrillern.

LÄS MER: "Bergman Island" tävlar i Cannes

”Persona” – nu som parfym

Inför årets Bergmanvecka, den 17 i ordningen, omtolkas nu Ingmar Bergmans film på originellt vis – som parfym. Doften har tagits fram i samarbete med ett parfymmärke med Gotland som bas.

Varför vill ni omvandla denna filmklassiker till parfym?

– Temat för årets Bergmanvecka är Remaking Bergman, och parfymen är bara ett av många sätt att leka med det, säger Cristina Jardim Ribeiro, verksamhetschef för Bergmancenter.

– Vi funderar också till exempel på hur det skulle se ut att göra ”Fanny och Alexander” i mangaversion, och vi har ett panelsamtal kring aktuella omtolkningar av Bergmanfilmer. Hagai Levis nya version av ”Scener ur ett äktenskap” inte minst, som han gör för HBO.

LÄS MER: Recension: "Ingeborgs manifest" – Teater Trixter

Vänder och vrider på Bergman

Levi är en av flera namnkunniga gäster på årets Bergmanvecka på Fårö. ”The affair”-skaparen gör sin egen version av Bergmans omtalade tv-serie från 1973. Som paret, i originalet porträtterade av Liv Ullman och Erland Josephson, syns nu Michelle Williams och Oscar Isaac.

– Vi kommer under veckan att vända och vrida på vad Bergman och hans verk är och betyder idag, och hur man kan tolka och omtolka honom. Han har gått lite från att ha varit levande och verksam till att bli mer av ett begrepp. Verken blir mer av en allmän egendom som fortsätter att inspirera unga filmskapare – inte minst internationellt, säger Cristina Jardim Ribeiro.

LÄS MER: Bergmanvecka på regissörens Fårö

Hur luktar ”Persona”?

– Som en blandning av rosor, en, iris, honung, ek och mossa. Det är en unisex-parfym med först en lite citrusaktig doft, som sedan omvandlas till något djupare, dovare. En ganska bra beskrivning av filmen ”Persona” också faktiskt.

Du menar att parfymen, genom sin doft i förändring, tolkar själva filmklassikern?

– Ja precis. Doften är skapad av enbart växter som finns på Fårö, där ”Persona” också är inspelad.

Gillade Bergman själv parfym eller eau de cologne?

– Inte vad jag vet. Han brydde sig mer om film, musik, teater och litteratur än om världsliga saker som lukt, och han var inte heller någon gourmand.

Skulle du annars säga att doft lyfts fram som specifikt tema i någon av hans filmer?

– Den film som har mest med doft att göra är väl i så fall ”Smultronstället” skulle jag säga, med alla sina minnen av barndomen. Doft är väldigt förknippat med minnet, och det sägs ju också att luktsinnet är det sista som lämnar oss när vi dör. Annars är även ”Persona” en film fylld av dofter: där luktar det sommar och salta bad.

LÄS MER: Osmickrande om Bergman på jobbet

Bergmanveckan:

Var: Fårö utanför Gotland.

När: 29 juni till 3 juli, för 17:e året i rad.

Hur: Filmvisning, samtal och work shops. Världspremiär på ”Lena”, Isabel Anderssons dokumentär om Lena Nyman, och ”Världens vackraste pojke” av Kristina Lindström och Kristian Petri.

Tema: ”Remaking Bergman”

Gäster: Hagai Levi, Jyoti Mistry, Anna Järvinen, Stina Ekblad, Erik Poppe, Liv Strömquist, Caroline Ringskog Ferrada Noli, Kristian Petri, Björn Andrésen, Jonatan Unge, Sissela Benn mfl

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.