Gänget som gör upp i Malmö. Simon Peyron, Ellen Benediktson, Nanne Grönvall, Jakob Karlberg, Hanna Ferm, William Strid, Frida Öhrn och Victor Crone.
Gänget som gör upp i Malmö. Simon Peyron, Ellen Benediktson, Nanne Grönvall, Jakob Karlberg, Hanna Ferm, William Strid, Frida Öhrn och Victor Crone. Bild: Jessica Gow/TT

Så går det i kväll – vi tippar Melodifestivalen

Vilka bidrag slås ut från Melodifestivalen i Malmö? Och framförallt – vilka går vidare? GP har lyssnat och bedömt.

ANNONS
|
Melodifestivalen i Malmö
Bild: Johan Nilsson/TT

1. Frida Öhrn "We are one"

grade crossed
Text & musik: Frida Öhrn, Hampus Eurenius, Nicklas Eklund.
I färger hämtade från årets majblomma, i sin tur plockade från Sara Danius signaturkulörer, gör Frida Öhrn en peppig och powerproppad poplåt lite i samma skola som Anna Bergendahls bidrag. Framförallt refrängen smäller på bra. Frida ger deltävlingen en stabil öppning och hon är med sin rutin en startspelare som inte kommer gå bort sig. Victor Crone ligger bättre till i förhandstipsen, men Frida kan faktiskt knö sig förbi. TILL FINAL!
Foto: TT
Melodifestivalen i Malmö
Bild: Johan Nilsson/TT

2. William Stridh "Molnljus"

grade crossed
Text & musik: Christian Holmström, David Kreuger, Markus Lidén, William Stridh.
Produktionens ledord för det här numret är "Stilistiskt, poetiskt och vackert". Ok, låt oss göra en snabbanalys. Stilistisk: Färggooglar detta, får träff på ljusgrå. Stämmer bra. Poetiskt: Nja, med rader som "Flyga högt över taken babe, Under ett täcke av molnljus" kan vi stryka den punkten. Vackert: Nej, nej. Har sällan hört värre sursång än den under Williams repetitioner. UTSLAGEN!
Foto: TT
Melodifestivalen i Malmö
Bild: Johan Nilsson/TT

3. Nanne Grönvall "Carpool karaoke"

grade crossed
Text & musik: Nanne Grönvall, Peter Grönvall.
Nanne har varit med och skrivit Jakob Karlbergs låt och tävlar därmed mot sig själv här i Malmö. Eller så är det en ren gardering. Vilket känns rimligt med tanke på att det här buskisnumret inte bara har schlagerns stelaste titel sedan Nick Borgens "World wide web" utan dessutom får Drängarna att framstå som avantgardistiska, inåtvända grubblare. "Fyndig" och fartig koreografi. Men det döljer inte att detta rent låtmässigt är en fullständig dikeskörning. UTSLAGEN!
Foto: TT
Melodifestivalen i Malmö
Bild: Johan Nilsson/TT

4. Victor Crone "Troubled waters"

grade crossed
Text & musik: Benjamin Jennebo, Dino Medanhodzic, Victor Crone.
Finaltippade Victor tävlade för Estland förra året och landade på plats nummer 20 i finalen. Är det en merit eller bara en anekdot i sammanhanget? Ingen aning. Enligt programbeskrivningen ska "Victor interagera med mönstrat content" vilken såklart kittlar fantasin desto mer. Victor kan dessutom sjunga samtidigt som han interagerar, inte självklart i Mellon. Det räcker för att skicka den här blandningen av Avicii-gospel och baptist-hänryckning till Eskilstuna. TILL ANDRA CHANSEN!
Foto: TT
Melodifestivalen i Malmö
Bild: Johan Nilsson/TT

5. Ellen Benediktson & Simon Peyron "Surface"

grade crossed
Text & musik: Anderz Wrethov, Ellen Benediktson, Laurell Barker, Paul Rey, Sebastian von Koenigsegg.
Simon minns ni som metalkillen i tvångströja som vrålade inifrån en stålbur i Mellon 2014. Ellen har tävlat med aningen mer eleganta nummer. Sångerskan har varit krasslig i veckan och inte kunnat sjunga som hon hade önskat under repen. Men om Ellen kryar på sig borde det här köttiga relationsdramat modell "Marriage story" extra extra light kunna få en plats i andra chansen. TILL ANDRA CHANSEN!
Foto: TT
Melodifestivalen i Malmö
Bild: Johan Nilsson/TT

6. Jakob Karlberg "Om du tror att jag saknar dig"

grade crossed
Text & musik: Henrik Moreborg, Isak Halldén, Jakob Karlberg, Nanne Grönvall.
Som bekant är framgångarna för spattig pojkpop klart begränsade i Melodifestivalen. Den här sortens lågbudget-Mares-dänga där valfri snubbe med hatt och smala byxor står på en liten rund scen och petar håglöst på en gitarr är med enbart för variationens skull. De är Mellons kanonmat och de vet om det. UTSLAGEN!
Foto: TT
Melodifestivalen i Malmö
Bild: Johan Nilsson/TT

7. Hanna Ferm "Brave"

grade crossed
Text & musik: David Kjellstrand, Jimmy Jansson, Laurell Barker.
Hanna från Göteborg förväntas vara med och göra upp om om slutsegern och till skillnad från den tidigare förhandsfavoriten Felix Sandman lär hon inte snubbla på vägen till Friends arena. Det syns att hon gjort hemläxan. Låten siktar rakt mot Eurovision och har den där extra twisten som gör att den sticker ut. Nu är det upp till blott nittonåriga Hanna att axla rollen som den nya generationens schlagerdiva efter föregångare som Charlotte Perrelli och Loreen. TILL FINAL!
Foto: TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS