Majornas bryggeri, Oceanbryggeriet och Rådanäs bryggeri är några av de som har svarat på GP:s enkät.
Majornas bryggeri, Oceanbryggeriet och Rådanäs bryggeri är några av de som har svarat på GP:s enkät. Bild: Majornas bryggeri/Oceanbryggeriet/Rådanäs bryggeri

Så går det för Göteborgs bryggerier under krisen

Det är en kritisk tid för Göteborgs ölscen. GP har skickat ut en enkät till bryggerierna som är medlemmar i föreningen Gbgbeers om hur de påverkas av krisen. Nitton har svarat och de berättar att läget är allvarligt.

ANNONS
|

Majornas bryggeri

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Mycket hårt.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Vi har inga öl på Systembolaget (jobbar på det med ökad intensitet men det går inte snabbare än deras byråkrati medger) så vi har inte kunnat få ta del av den försäljningsökning en del fått där.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

Ja, första veckorna köpte ingen något. Nu köper vissa men enbart absolut minimum.


I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Ja.


Om ja, hur länge till tror ni att ni kan finnas kvar om situationen inte förändras?

Några månader max. Nu hoppas man dock på att sommaren och de åtgärder vi håller på med skall ge resultat. Men om allt bara är som nu så några månader max.



En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Ja.

Bild: Majornas bryggeri

Oceanbryggeriet

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Försäljningen till restauranger har gått ner 80 %. Vi har inga event hos oss och inga mässor.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Det rullar på men ibland får man en beställning på två lådor och 8 mil bort.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

Det är väldigt svårt just nu.


I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Vi behöver försäljning till restaurang tids nog, men vi har fått in bidrag så vi klarar oss till hösten.


Om ja, hur länge till tror ni att ni kan finnas kvar om situationen inte förändras?

Svårt att säga, men hösten är viktig.


En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Ja, det rullar på. Vi kör folköl två gånger i månaden.

Bild: Oceanbryggeriet

Rådanäs Bryggeri

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Lägre omsättning.



Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Nej.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

Ja, inte lika lätt som förr eftersom krogarna saknar kunder som ska dricka ölen.


I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Nej, Rådanäs Bryggeri driver även SwedBeer.se som jobbar med affärssystem, distribution och försäljning av bryggeriutrustning. Där har inte omsättningen minskat nämnvärt tack vare ökad Systembolagsförsäljning för de cirka 100 bryggerier som distribuerar sin öl via oss.


En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Ja.

Bild: Rådanäs Bryggeri
Bild: Stefan Berg

Poppels bryggeri

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Vi har stängt bryggerilokalerna för utomstående och ställt in alla bryggerivisningar. Vi har förstärkt våra redan hårda hygienrutiner samt sagt att personalen är hemma vid minsta symptom. Det har lett till att vi kämpar med att få ihop produktionen och tjänstemän har fått gå in i produktion. Vår export och HoReCa-försäljning (red. hotell, restaurang och café/catering) har nästan helt försvunnit, medan försäljningen på Systembolaget ökat något. Vi har kunnat ha öppet vår restaurang (belägen i bryggeriet), men tvingats halvera antalet platser samt infört rutiner efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer (bordsservering, handsprit, etc).



Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Vi har endast lanserat en ny öl sedan Covid-19 kom. Den lansering vi hade senarelades samt försvann från webbsortimentet, vilket inte är vad vi ville men känns som en mindre konsekvens.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

Våra beställningar från krogar i Göteborg är nästan obefintliga under rådande situation.



I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Nej.


En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Nej, det har vi inte.

Bild: Stefan Berg

Dugges bryggeri

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Vi har förhållandevis stor del av vår affär exponerad mot export och hotell, restaurang och café. De delarna är i stort sätt borta. Utöver det så fyllde vi 15 år den 24 april och hade planerat tre veckor av events på fem barer i tre städer. Det blev ju inte av.



Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Nej, där är det samma.



Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

Ja. Krogarna har ju avsevärt färre kunder så då säljer de en lägre volym öl och köper således mindre.



I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Nej, det är vi inte. Vi gör allt vi kan för att hålla oss flytande och tror oss kunna klara av detta.



En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Nej, det har vi inte gjort.

Bild: Dugges bryggeri

Duckpond Brewing

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Liksom de flesta andra bryggerier har vi tappat mycket på krogarna. Även en del på export vad det verkar, men framförallt har vi blivit tvingade att planera produktionen på ett bättre sätt och bland annat fokusera mer på Systembolaget, som är den säljkanalen som känns mest stabil i dagsläget.





Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Nej, vi tycker inte det just nu. Snarare att vi har större möjlighet att få in öl på olika Systembolagsbutiker runt om i landet då Systembolaget släppt det så kallade LES (lokal efterfrågat sortiment) fritt, vilket innebär att våra öl kan plockas in på fler Systembolag runt om i landet. Men det är nog lite tidigt att utvärdera försäljningen på bolaget då lanseringarna tar 2-3 månader. Därmed vet vi inte riktigt hur den framtida Systembolagsförsäljningen kommer att se ut. Mycket tyder väl på att konkurrensen kommer att hårdna ytterligare bland de små bryggerierna. Fler släpp men eventuellt mindre försäljning per släpp är ett scenario.



Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

Ja, här märks den stora skillnaden mot innan pandemin. Krogarna har inte möjlighet att köpa in som tidigare så här har försäljningstappet varit som störst. Verkar som många krogarna passar på att sälja av sina lager i de fall det finns ett sådant, vilket är logiskt då vi alla får se över våra kostnader.




I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Vi har fördelen av att vi framförallt producerar suröl (som kan stå sig relativt länge i jämförelse med IPA) samt att vi inte har jättestora fasta kostnader i dagsläget. Därmed är vi inte jätteoroliga för att inte överleva, utan vi räknar med att anpassa produktionen efter de rådande förutsättningarna och fokusera på de säljkanaler som fortfarande fungerar. Men vi får se såklart. För tidigt att ropa hej än. Peppar peppar ta i trä och så vidare.




En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Inte än, men vi kommer förmodligen att göra det när vi om några veckor släpper vår nya folköl - "Sombrino 3,5 %" - som är en suröl maxad med sjuka mängder passionsfrukt.

Bild: Duckpond Brewing

Säröbanans Bryggeri

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Än så länge har jag inte märkt någon skillnad för mitt bryggeri men det beror främst på att min huvudsakliga kund är Systembolaget och det är den väg jag till en början valt att få ut bryggeriets öl. Har ett fåtal restauranger/krogar och där har jag givetvis märkt ett dramatiskt tapp.





Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Har fått in bryggeriets öl på ett fåtal extra Systembolag under pandemin. Har förstått att det är upp till varje enskilt Systembolag att ta in lokala öl men det har tyvärr inte gett mitt bryggeri nämnvärt mer affärer. Hade varit bättre om de centralt, från Systembolaget i Stockholm, hade utökat antal butiker för varje bryggeri. Nu är det risk att det slår snett och vissa gynnas medans andra inte gynnas i samma utsträckning.




Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

Ja, just nu är det bom, stopp vad gäller att ta in nya leverantörer upplever jag, speciellt för en ny och liten aktör som Säröbanans Bryggeri.




I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Nej, det är jag inte i dagsläget. Men blir krisen mycket långvarig så drabbas hela samhället och då kan ingen känna sig säker.





En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Tillverkar ej folköl eller alkoholfritt så ej relevant för mitt bryggeri.

Bild: Säröbanans Bryggeri

Odd Island brewing

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Det är tufft. I princip köpstopp på alla restauranger gör att vi får fokusera på att göra fler Systembolagsöl för att nå ut. Men det tar lite tid att få ut dem.




Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

De har öppnat upp möjligheten för varje butik att bestämma själva vad som tas in och det är ju bra. Men tyvärr blir det en popularitetstävling lite, då de mest omtalade bryggerierna är de som folk ber om mest såklart. Logiskt egentligen, men vi hoppas på att fler beställer in Odd Island över hela Sverige.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

I princip köpstopp från de flesta krogar. Krögarna vill tömma sina lager först vilket vi förstår såklart, men det vore skönt om vi kunde börja få ut våra öl snart.
Vi gjorde "Stödöl", som vi säljer till självkostnadspris för att stötta de lokala krogarna och den har fått en rätt bra spridning i Göteborg.



I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Det finns alltid en viss oro som egenföretagare men jag tror och hoppas att med lite god hjälp från alla som gillar öl ska vi nog kunna ta oss igenom detta. Vi har även vårt "taproom" i Lindome där vi erbjuder smakprover till försäljning och det hjälper litegrann. Givetvis följer vi alla säkerhetsföreskrifter som finns.




En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Ja, vi har alltid haft folköl och sedan ungefär två år tillbaka säljer vi det i bryggeriet.

Bild: Jonas Eklöf/Odd Island

Två feta grisar/De Vos

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Vår försäljning till barer och restauranger har drastiskt minskat med 80-90%
. Normalt säljer vi säljer vi 45% till Systembolaget, 40% till barer och 15% i vår bar och evenemang.
Vår bar är nu stängd och vi har nästan inga evenemang. Så ingen inkomst på det sättet.





Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Vår försäljning till Systembolaget har ökat med 20 - 30%. Fler människor stannar hemma och åtgärden "Stöd dina lokala barer och bryggerier" hjälper till med detta.
Vi har också en importerad öl, "Wooha "från Skottland, som distribueras till 90 butiker.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

Stor skillnad, som jag sa, cirka 80-90% mindre försäljning.
Vi hade en stor order på importerat öl som vi köpte strax före krisen. Barer som beställde, avbokade.
Det är en stor investering som nu står i vårt lager och väntar på bättre tider.


I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Vi kommer att överleva de kommande månaderna, men det kan inte vara så länge.



Om ja, hur länge till tror ni att ni kan finnas kvar om situationen inte förändras?


Om situationen inte förändras tror jag att vi kan pågå i sex månader.





En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Vi brygger redan folköl sedan strax före krisen och vi har precis börjat med gårdsförsäljning.

Bild: Christophe De Vos/Två feta grisar

Bearded Rabbit Brewery

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Vi har tappat nästan allt. Det som finns kvar är Systembolagsförsäljningen. Bryggeriet ligger som en del i en restaurang och konferensanläggning och alla våra eventbokningar försvann och vår försäljning via vår smakbar är också borta.




Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Nej, offerthanteringen för Systembolaget är oförändrad.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

Ja, eftersom krogar har drabbats hårt finns denna försäljning knappt kvar. Haket är den krog som agerar hjälte i Göteborgs krogvärld och satsar på oss lokala bryggerier.


I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Jag tror vi kommer att hålla ut, då vi valt att avvakta med anställning som annars var planerad till nu i maj och på så sätt hålla nere våra fasta kostnader. Men samtidigt är vi just nu helt beroende av ett företag för våra intäkter och det är att vara i ett väldigt utsatt läge.



En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Vi har planer på det för att få en extra försäljningskanal. Men vi har inte så stor produktionskapacitet och vi hade planer på att investera i fler jästankar i sommar men vet inte om vi vågar göra detta nu.

Bild: Therese Mortensen/Bearded Rabbit

Nordic Artisan Brewing

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

I ett slag tappade vi cirka 90-95% av försäljningen. Vi var, och är tack vare Sveriges lagar, inriktade på försäljning till krogar.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Vi upplever att Systembolaget har mjuknat något men det är fortfarande en hiskelig byråkrati och det görs skillnad mellan de öl som importeras och de som tillverkas inom landet, detta framförallt sett till hur etiketter ska vara utformade. Är etiketten redan etablerad utomlands går den igenom men är det en svensk tillverkare upplever vi att reglerna är annorlunda. Dessutom upplever vi att Systembolaget premierar stora tillverkare genom sitt generella påslag om 19 % på inköpspriset (som om våra burkar/flaskor skulle kosta mer att hantera...)


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

De flesta krogar har avtal med någon av de stora ”drakarna” och därmed även volymkrav gentemot dessa och därför är det svårare för oss mikrobryggerier att komma in. Krögarna själva försöker men de stångas mot hårt motstånd.


I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Ja, vi är oroliga. Men vi är än mer oroliga för att Sveriges ölscen kommer att förändras negativt efter många års uppgång med en riktigt hög internationell klass.
Vi bedömer dock att vi kan överleva ett tag till men gränsen närmar sig.



Om ja, hur länge till tror ni att ni kan finnas kvar om situationen inte förändras?

2-4 månader (och då kommer det krävas mer tillskott av kapital från befintliga ägare)
.



En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Nej.


Bild: Nordic Artisan Brewing
Bild: Josefine Larsson

Beerium Kraftölsbryggeri

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Precis som många andra har vi tvingats avboka större delen av våra planerade event. Vi har bland annat fått ställa in i stort sett samtliga ölprovningar, smakbarer och visningar av bryggeriet under mars, april och maj-månad. Vi hade även för avsikt att anordna en konsert med ett etablerat välkänt band i kraftstationen under våren/sommaren men dessvärre får även den skjutas på framtiden.



Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

I samband med pandemin justerades reglerna för Systembolagets samtliga butiker vilket möjliggjorde för butikscheferna att ta in valfritt öl ur sortimentet ”lokalt och småskaligt”. Det är ju givetvis bra att Systembolaget förenklar för oss små producenter att kunna nå ut till fler butiker och kunder. I praktiken har vi dock ännu inte märkt av någon enorm skillnad. Vi har fått beställningar från två butiker som vi i vanliga fall inte brukar leverera till.
Däremot har vi märkt av ett litet större intresse från privatpersoner via privatimport. Där får de ju möjlighet att prova våra öl som i ordinarie fall inte finns i sortimentet hos Systembolaget.



Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

Här har vi märkt av en påtaglig skillnad. Då krogarnas försäljning minskat så pass mycket har ju de flesta krögarna givetvis blivit allt mer återhållsamma med att beställa nytt från oss. Däremot finns det också vissa krogar, som exempelvis Haket, Smokey Dog och Gustus Gastrobar, som faktiskt aktivt stöttar oss i detta läge. Samtidigt tror jag att de även uppmärksammat det här med att gästerna faktiskt blivit mer medvetna och efterfrågar lokalt och småskaligt producerat hantverksöl på ett annat sätt nu. Där gästerna gör ett aktivt val för att stötta de lokala bryggerierna och barerna har skillnaderna ännu inte varit fullt lika påtagliga, men visst märks det av även där.




I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Klart vi är oroliga. Vi känner dock ett enormt lokalt stöd måste vi påpeka. Vi har bland annat en väldigt förstående hyresvärd som gör allt för att stötta oss. Stödet vi får från henne och från alla som fortsätter köpa våra öl runtomkring Göteborgsområdet gör att vi kan överleva ytterligare ett tag. Men då vi inte kan anordna några egna event i Kraftstationen nu på ett tag framöver är vi numera helt beroende av försäljningen via Systembolaget. Framtiden känns helt klart extremt oviss och det känns som vi inte har mycket vi själva kan påverka. Ja, vi är oroliga.




Om ja, hur länge till tror ni att ni kan finnas kvar om situationen inte förändras?

Svårt att säga. Skulle situationen inte förändras samtidigt som försäljningen på Systembolaget skulle börja avta markant kanske det i värsta fall rör sig om max ett halvår till.





En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Nej, inte ännu. Men kan vi gladeligen meddela att det blir premiär för det nu på lördag 9 maj. Mellan 12-16 kommer vi öppna upp en av de gamla kraftcellerna i stationen för att sälja lite t-shirts och folköl.


Bild: Josefine Larsson

Wet Whistle Brewery

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

I princip all restaurang- och pubförsäljning har försvunnit.



Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Att få in nya eller lansera nya öl i TSLS-sortimentet (red. tillfälligt, småskaligt och lokalt) verkar inte ha påverkats. Däremot har Systembolaget öppnat upp för butiker att plocka in TSLS-sortiment på eget bevåg. Det vill säga, vi har till exempel fått en extra butik utöver tidigare tilldelade butiker.



Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

Ja, det är extremt svårt.



I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Nej. Som det hela har utvecklats hittills, mycket beroende på de åtgärder vi tagit, är jag mindre orolig nu.




En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Ja, det har vi och det ger oss ett välbehövligt tillskott.

Bild: Wet Whistle Brewery

Barlind beer

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Försäljning till restauranger har minskat kraftigt och i princip alla inplanerade events har avbokats. Normalt sker en kraftig ökning på våren när skärgården lever upp. Systembolaget har löpt på ungefär som vanligt.
Bryggeriet har alltid haft ett stort fokus på lågalkoöl (lättöl och folköl). I och med coronakrisen har detta fokus ökats ytterligare liksom försäljningen direkt till konsument.



Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Nej, inte vad jag har märkt.



Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

I och med det ökade fokuset på lågalkoöl har det inte varit aktuellt.



I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Nej, inte som det ser ut i dag. Den ökade satsningen på försäljning av lågalkoöl direkt till konsument har varit lyckad så här långt. Öbor och tjåttar har verkligen kommit och handlat i bryggeriet vilket är fantastiskt.




En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Bryggeriet gjorde det även innan krisen men gör det i större omfattning nu. En nyhet är att två liters growlers säljs, alltså återfyllningsbara flaskor där konsumenten kan komma till bryggeriet och fylla sin flaska.

Bild: Barlindbeer

Billdale

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Självklar har detta påverkat våra volymer negativt.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Ja, negativt.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

J, definitivt.


I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Ja.


Om ja, hur länge till tror ni att ni kan finnas kvar om situationen inte förändras?

Beror lite på vilket vägval vi tar. Tuff situation såklart.



En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Nej, har ingen av dessa alternativ

Bild: Billdale

Brewgineers

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Uppskattningsvis försvann 95% av all försäljning till restauranger och pubar över en natt. Däremot har vi sett en stark ökning av försäljningen hos Systembolaget.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Vi har inte försökt lansera några nya produkter under pandemin, men vi har lyckats få ett par nya butiker på de produkterna vi redan har.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

Stadens restauranger lider något oerhört av pandemin, så vi har inte ens försökt att sälja in våra öl på nya krogar.


I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Vi tror att vi kommer klara oss ur detta, men vi är absolut oroliga över situationen.



En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Nej, vi har ingen folköl eller alkoholfritt i vårt glutenfria sortiment ännu.

Bild: Brewgineers

Hawelkas Brewing

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Likt många andra i Göteborg har vi påverkats av ett tapp i försäljningen till restauranger. Det sker en viss försäljning trots att många av våra 30 kunder har köpstopp. En av våra återkommande kunder gick i konkurs nyligen. Möjligheten till samarbeten eller nya kundkontakter bromsas en aning. Vill ändå säga att vi har påverkats både positivt och negativt av situationen som råder.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Den tredje mars släppte vi vår första öl på Systembolaget och då i butikerna Backaplan och Nordstan. Vi har enbart sett positivt på den försäljningen. Tyvärr är Systembolaget uppbyggt på ett sätt som begränsar tillgången i butiker avsevärt för oss småskaliga producenter. Systembolaget borde vara mer till för de med svenskt hantverk i större utsträckning. Detta genom att fler butiker tilldelas våra öl eller att det tilldelas fler butiker via TSLS-sortiment (Tillfälligt, småskaligt och lokalt) än som det vanligtvis ser ut med en till max två butiker. Lokalt för oss är Göteborg. Inte det Systembolag som ligger närmast din verksamhetsadress. Positivt sett har Systembolaget sedan en tid tillbaka öppnat för fler butiker att ta in vår öl under epidemin. Det som sätter lite stop för är dock att Systembolaget är en gnutta för mycket byråkrati. Vi får inte hur som helst ta kontakt med de butiker vi önskar samt de som nu har möjlighet att köpa in vår öl. Vi har upplevt hinder i hur vi får och inte får kommunicera direkt med butikerna.



Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

Försäljning mot restaurang går en aning trögt för oss till skillnad från innan epidemin. Då köpte kund flera fat i en stöt och ordrarna flöt på. I dag köper de ett fat, möjligen två åt gången och inte i lika stor utsträckning. Vi förstår att restaurangerna är rädda för att stå med varulager när framtiden är ovis. En överhängande risk är att krogarna kan komma att tvingas stänga under en period. Allt sker ju på prov just nu känns det som mellan staten, krögarna och gästerna. Framtiden är en aning oviss.



I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Självklart är vi oroliga. Dock har vi ett spännande projekt på gång och när det går live så kommer det dra publik till oss tror vi. Vi ska inte sticka under stolen med att vi är rädda för framtiden då vi har investerat mycket tid och en del pengar så här långt. Vi har investerat mycket i vår dröm som inte får gå i kras på grund av epidemin. Samtidigt oroas vi självklart för alla våra kollegor och kunder som är verksamma i vår bransch. Tillsammans har vi på några år byggt upp Sveriges ölscen och satt Sverige på kartan återigen.



Om ja, hur länge till tror ni att ni kan finnas kvar om situationen inte förändras?

Vi tror att en differentierad alkoholskatt för mindre producenter, slopade arbetsgivaravgifter och möjligheten till uppskjuten moms, samt andra skatter under en period är något som skulle kunna ge lite extra pengar till att täppa hål för många aktörer i vår bransch. Vi tror att vi överlever det här men det håller i sig och vårt projekt går live utan att inbringa större intäkter, på grund av hårdare restriktioner, får vi det tufft på sikt. Överleva kommer vi definitivt göra tror vi på ett eller annat sätt.




En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Vi kommer i och med vårt projekt som är under uppbyggnad där och då producera folkisar och sälja direkt från vår nya adress. Epidemin har för oss och likt många andra gett oss möjligheten att utveckla vår verksamhet och öppnat upp för nya möjligheter. Vi måste precis som flera branscher ställa om vår verksamhet utefter de förutsättningar som nu råder. Vi ska ju överleva det här tillsammans trots allt. Gårdsförsäljning är något mycket positivt och borde ske i större utsträckning, samt att staten borde se över möjligheten att utveckla gårdsförsäljningen tillsammans med oss bryggerier.

Bild: Hawelkas Brewing

Beerbliotek

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Sedan mitten av mars har vi uppskattningsvis tappat 80 procent av försäljningen till barer och restauranger, samt den stora majoriteten av vår export. Vi har haft turen att våra basöl har sålt bra på Systembolaget samtidigt som ett par specialreleaser har hjälpt vår omsättning kortsiktigt. Men med tanke på försäljningstappet för både restaurang och export väntar vi oss ett tapp på ungefär 30 procent de kommande månaderna. Vi har tagit steg för att reducerad kostnader, bland annat köpstopp, korttidspermitteringar och en amorteringslösning på våra banklån, för att klara den överskådliga framtiden. Tyvärr har statens senaste stödpaket gällande omsättningsstöd kommit för tidigt för oss och vi hoppas att det förlängs för att hjälpa företag som oss, som kommer att se störst effekt på omsättningen i maj, juni och juli.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Försäljning på Systembolaget har ökat något i april och maj. sedan de drog tillbaka beslutet gällande TSLS-öl (Tillfälligt, lokalt och småskaligt). Vi har noterat att ett mindre antal ytterligare butiker tar in våra produkter vilket är fint att se. Tyvärr sätter situationen strålkastarljuset på bekymren för små producenter som är så begränsade av Systembolagets restriktioner på små producenter av lokalt producerad öl. Jag hoppas att vi kommer att få se en förändring i framtiden där TSLS-sortimentet tillåts ett större antal butiker.


Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

Vi har turen att ha en eller två nyckelkunder som vi arbetar nära med, men generellt har vi sett en dramatisk nedgång i försäljning till barer och restauranger. Många barer och restauranger har avtal med stora producenter vilka de måste fullgöra. Alltså, även om de vill köpa från lokala producenter har de begränsade möjligheter.


I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

Vi är inte oroliga i nuläget för vår överlevnad. Vi har tillräcklig försäljning på Systembolaget för att överleva. Vårt mål är att hålla kvar all vår fastanställda personal och förhoppningsvis kunna återanställa vår deltidspersonal så snart som möjligt.



En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

I nuläget har vi beslutat att stänga vårt taproom för att koncentrerar oss på kärnverksamheten att producera och sälja öl. Tyvärr, på grund av permitteringar, har vi varit tvungna att reducera "icke nödvändig" personal, vilket innebär att vi inte har tid över att sälja folköl från bryggeriet. Vi ser över en lösning för att kunna erbjuda detta i framtiden.

Bild: Darryl de Necker
Bild: Jonas Lindstedt

O/O Brewing

grade crossed
Hur har ni påverkats av coronapandemin?

Vi påverkas direkt av att vår försäljning till barer, restauranger och export i stort sett gått ner till noll jämfört med tidigare. Det har såklart en stor påverkan på vår möjlighet att driva vårt företag som vanligt.



Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Systembolaget?

Det fungerar i stort sett som tidigare. Den stora skillnaden nu är väl egentligen att Systembolaget tagit bort en spärr där öl från det lokala sortimentet tidigare inte kunde köpas in av butiker utanför närområdet. Nu kan den det, vilket är positivt.



Har det blivit någon skillnad i att få in öl på Göteborgs krogar?

Ja, antalet krogar som köper in lokal öl har minskat i och med att det är färre personer som är ute och rör sig. Det finns såklart en del undantag som exempelvis Haket, som bestämt sig för att endast stötta lokala oberoende producenter. Det är sådana initiativ som är väldigt viktiga om vi vill ha en levande bar- och restaurangscen i Göteborg.



I slutet av mars sade 28 av 34 bryggare i Göteborg att de inte skulle finnas kvar inom två månader. Är ni oroliga för att inte överleva?

I nuläget är vi inte oroliga för det, men allt beror på hur det utvecklar sig och hur våra möjligheter att komma ut med vår öl ser ut. Vi ser egentligen ingen minskad efterfrågan på vår öl, risken ligger egentligen i att vi bara har en försäljningskanal. Nu fungerar det bra med Systembolaget, men skulle Systembolaget begränsa det lokala utbudet eller möjligheten att beställa lokal öl skulle det vara slutet för hantverksbryggerier.




En del bryggerier har börjat med gårdsförsäljning av folköl och alkoholfritt. Har ni gjort det?

Vi kommer börja sälja folköl från bryggeriet nästa vecka.

Bild: Jonas Lindstedt
ANNONS