Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Greta Thunberg utanför riksdagshuset en augustidag för två år sedan. ”Eftersom ingen annan gör någonting för klimatet så vill jag göra det. Det är mitt moraliska ansvar att göra någonting”, sade hon då till TT. Nu har filmen om hennes kamp för miljön haft premiär på festivalen i Venedig. Bild: Jessica Gow/TT

Så bra är filmen om Greta Thunberg

Närgången. Upplyftande. Viktig. Så lyder omdömena efter att filmen om Greta Thunberg premiärvisats på festivalen i Venedig. Men alla är inte lika imponerade.

Den långfilmsdebuterande regissören Nathan Grossman har följt den svenska miljökämpen Greta Thunberg ända sedan hon först satte sig framför riksdagen och drog igång sin skolstrejk. Det var i augusti 2018 och på fredagen, drygt två år senare, hade hans dokumentärfilm ”Greta” (”I am Greta”) premiär på den stora filmfestivalen i Venedig.

LÄS MER: Venedigs filmfestival "viktigt experiment"

Aftonbladets recensent Jan-Olof Andersson är på plats vid den närmast publiktomma festivalen i Venedig och har sett filmen. Enligt honom är den mer närgången än han räknat med. ”Det är en film där vi får allt vi förväntar oss och mer därtill” skriver Jan-Olof Andersson och sätter betyget fyra plus.

Även flera internationella medier följde såklart premiärvisningen, Greta Thunberg är ju om möjligt ännu större i USA än i Sverige, och det är genomgående positiva omdömen om Nathan Grossmans Gretadokumentär.

LÄS MER: Greta Thunberg tillbaka utanför riksdagen

Filmen följer Greta Thunbergs första år som aktivist och ”skapar ett närgånget, bakom rubrikerna-porträtt av en passionerat engagerad och medievan ung kvinna” skriver filmsajten Hollywood Reporter och menar att filmen är en snyggt ihopfogad bild av en hjältinnas födelse – även om Gretas inklippta röst ibland får filmen att kännas som en realityserie.

Film- och tv-sajten Indiewire beskriver dokumentären ”Greta” som ett nära och viktigt personporträtt ”med ambitionen att påminna folk om att hon egentligen bara är ett barn med en stor dröm”. I filmens mest stillsamma stunder, skriver recensenten Kate Erbland, får den den verkliga personen komma fram i stället för den publika aktivisten. Men helt nöjd är hon inte.

LÄS MER: Greta Thunberg mest populära sommarvärden

”Filmen är inte alltid så avväpnande öppen som dess huvudperson och att den fokuserar så hårt på de senaste två åren gör att vissa nyanser försvinner” skriver Kate Erbland och noterar också att inget sägs om det faktum att Greta Thunbergs mamma, operasångerskan Malena Ernman, helt har gett upp sin internationella karriär för dotterns och miljöns skull.

Inte heller brittiska The Telegraphs recensent Robbie Collin är sådär supernöjd. Han beskriver filmen mer som en ”långfilmslång selfie” än ett seriöst porträtt och sätter betyget två stjärnor av fem.

Betydligt mer positiv är filmsajten Screendaily, vars recensent Lee Marshall verkar rejält tagen av vad han just har sett.

”Detta är en upplyftande och inspirerande historia om en tjej med Aspergers syndrom som lyckas vända sina svagheter till en styrka. Den intimitet som finns i Grossmans dokumentär kommer alldeles säkert att se till att filmen når ut i hemmen och på biograferna.”

Just den saken är faktiskt redan avklarad. Den amerikanska kabelkanalen Hulu har köpt loss dokumentären och premiärvisar Gretafilmen 13 november. Den kommer även att biovisas i USA redan i oktober, och därefter i stora delar av Europa, Australien, Mexiko, Sydkorea, Japan, Tjeckien, Indien, Kina och Ryssland. Till Sverige kommer filmen i november.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.