Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Rickard Olsson vill skapa ”frågesportens Facebook”

Programledaren har tidigare varit ansiktet utåt för SVT:s nu nedlagda långkörare ”Vem vet mest”. Nu slår Rickard Olsson sitt huvud ihop med vetgirig.nu för att lansera frågesportssajten på nytt.
– Det finns en konstant mängd människor som är intresserade av frågesport, säger Rickard Olsson.

Själva sajten vetgirig.nu finns redan och har funnits i 18 år. Men Rickard Olsson berättar att man nu vill ge den ett ansiktslyft, lansera den som app och göra den till ett slags ”frågesportens Facebook”.

LÄS MER: Serier: Nya tips från Netflix, HBO och SVT Play – vecka 15

– Man kan säga att allt finns redan, men det är en bedrövlig design, eftersom den gjordes för 18 år sen. Jag har spelat ”Quizkampen” och ”Primetime” också men här finns en social funktion, det byggs en social gemenskap, säger Rickard Olsson och fortsätter:

– Nu när ”Vem vet mest” lagt ner och ”Jeopardy” är borta så behövs något nytt. ”Alla mot alla” finns ju men det är lite mer underhållning, här är det just frågorna som är drivmotorn. Och det var en halv miljon som kollade på ”Vem vet mest” varje dag, samma med ”Jeopardy”. Det verkar vara en konstant mängd nyfikna människor i alla åldrar som vill ha frågesport.

LÄS MER: Så blev ”Burnin” 90-talets största svenska hitsingel

Finansierar via Kickstarter

Inför nylanseringen har man pratat med flera finansiärer, men också lanserat en kampanj på Kickstarter, där intresserade kan hjälpa till med en slant.

– Vi hoppas få in en miljon, då kan vi börja snickra. En kille bankade precis in 20 000, men de flesta kommer nog skänka runt 250 kronor. Målet är att komma igång och trycka på play i höst, säger Rickard Olsson.

I Kickstarter-kampanjen visas grafik på hur det hela skulle kunna se ut, och där syns bland annat Rickard Olsson le mot kameran bredvid texten ”Duellen, LIVE, 20.00”.

Du har ju tidigare programlett i frågesportsappen Primetime just klockan 20.00, snor ni deras koncept lite nu?

– Nej, jag skulle snarare säga att vi kompletterar varann. Jag kan tänka mig att Vetgirig kommer gör reklam i Primetime, men sen på sikt om man vill göra rörligt då gör man det väl i egen regi. ”Duellen” är en så länge bara en vision, det är ett av spelen man kan tänka sig, att skaka fram 8 eller 10 spelare och köra frågesport live.

Men är det inte taskigt att lägga det just 20.00?

– Det är som sagt en vision, det behöver inte vara just 20.00, sätt 19.45 då i stället. Det handlar inte om att konkurrera utan att komplettera. Gillar man frågesport vill man nog ha det oavsett plattform. Jag känner ju de som byggt upp Primetime så jag vill inte ta bort någon mat från deras bord.

LÄS MER: ”Tacoparet” om näthatet, kärleken och nya livet i skåpbil

”Synd att Vem vet mest försvann”

Rickard Olsson säger att han tycker det är synd att ”Vem vet mest” försvann, precis när det höll på att bli ett riktigt kultprogram, och att det var en så bra typ av underhållning för just public service.

– Det var så många nysvenskar också som var så glada över det programmet, för man lärde sig om Astrid Lindgren och Evert Taube. Det var riktigt bra både underhållning och folkbildning och det hänger ihop med demokratin också. Och det saknar man idag.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.