Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Rev vägg på Sjöfartsmuseet – hittade inmurat paket

En vägg skulle rivas – men det som var inmurat mellan två tegelväggar överraskade byggnadsarbetarna på Sjöfartsmuseet. I prydligt brunt omslagspapper väntade nämligen en nära 90 år gammal tidskapsel, en hälsning från 1930-talet.

På Sjöfartsmuseet Akvariet pågår just nu en omfattande renovering. Men det behöver inte bara resultera i nya inslag.

När byggnadsarbetarna rev en vägg fick de sig en stor överraskning: ett paket var inmurat i ett hålrum mellan två tegelväggar.

Paketet var inslaget med brunt omslagspapper och snöre om. När paketet öppnades avslöjades en nära 90 år gammal hälsning från de som uppförde museet.

Ingen visste var som fanns i det mystiska paketet. Bild: Henrik Witt/Higab
Ingen visste var som fanns i det mystiska paketet. Bild: Henrik Witt/Higab

Innehållet utgjorde en tidskapsel från 1931 med tidningar från det aktuella datumet, bland annat Göteborgs-Posten. Där fanns också kopior på byggnadsritningar och en beskrivning av Sjöfartsmuseets tillkomst.

LÄS MER: Parning förbereds på stängda museet

– Vi visste inte om att paketet fanns. Det är ju såklart jätteroligt att någon har skickat en hälsning till framtiden på det här sättet, säger museichef Carina Sjöholm.

Vad hon däremot visste var att det finns en låda nedgrävd i marken någonstans under museet. Det finns både bild och film från när man tog de första spadtagen på 1930-talet och där kan man se att man la ner liknande ritningar och material.

Den lådan är dock fortfarande gömd.

– Den är någonstans under huset, och nu gräver man ju på vissa ställen under huset och stöter man på den är det spännande. Men vi letar inte aktivt efter den, det är ju svårt eftersom det är ett stort hus, säger Carina Sjöholm.

LÄS MER: Så ska Göteborgs historiska skatter räddas

Hittat 1700-talsväg, kök och stall

Det är inte det enda fynd från historien som gjorts under renoveringen av museet. Bland annat har man hittat en välbevarad väg från 1700-talet och resterna av en köksbyggnad och ett stall.

Enligt Carina Sjöholm ska man nu gå igenom paketets innehåll och ta tillvara det i Sjöfartsmuseets arkiv.

– Vi jobbar mycket med att spåra historien bakåt så det är ju kul att få en sådan här present, säger hon.

LÄS MER: Sjöfartsmuseet försenat – öppningen skjuts till 2022

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.