Trots kritiken från både tjänstemän och bryggare ser socialminister Lena Hallengren (S) ingen anledning att se över lagstiftningen.
Trots kritiken från både tjänstemän och bryggare ser socialminister Lena Hallengren (S) ingen anledning att se över lagstiftningen. Bild: Anna Tärnhuvud

Regeringen: Ingen anledning att se över alkohollagstiftningen

Turerna kring reglerna för mikrobryggeriernas provsmakningar har rört upp känslor. Social resursförvaltning har dragit tillbaka de nya, strängare reglerna. Samtidigt önskar både politiker och tjänstemän i Göteborg ett tydligare regelverk, men socialministern säger blankt nej.

ANNONS
|

I oktober lade Social resursförvaltning fram en promemoria med ett förtydligande till de verksamheter som bedriver provsmakning av alkohol. I tjänstemannautlåtandet angavs att varje provsmakningsenhet i enlighet med alkohollagens förarbeten skulle motsvara en matskeds alkohol, vilket innebär cirka en centiliter 40-procentig sprit, eller tolv centiliter femprocentig öl. Dessutom skulle antalet enheter begränsas till åtta stycken.

LÄS MER:Här är alkoholreglerna det bråkades om 2019

Är ölen av starkare alkoholhalt, vilket flera av mikrobryggeriernas ölsorter är, behöver provglaset innehålla mindre än så.

Just mängden vätska är enligt bryggarna viktig för upplevelsen. Bland annat handlar det om att få till en bra skumkrona, men också att besökaren får tillräckligt med öl att smaka över tid för att göra en bedömning.

ANNONS

Kritiken lät inte vänta på sig. Bryggare tvingades lägga ned sina taprooms, en lokal i anslutning till bryggeriet där de hållit provsmakningar, samt säga upp personal. Politiker från flera partier såg tjänstemännens tolkning av lagen som fyrkantig.

LÄS MER:Ölbryggarnas ilska efter nya villkor: "Kommunen rycker bort mattan under fötterna på oss"

Nypremiär på fredag

Social resursnämnds ordförande Nina Miskovsky (M) kallade till möte mellan tjänstemän och bryggare, varefter kommunen drog tillbaka den nya tolkningen och ska istället återkomma med ett nytt förslag efter dialog med berörda företagare.

Ett väldigt bra möte, anser Peter Iwers på Odd island brewing, som på fredag har nypremiär för sitt taproom där de kommer utgå från de tidigare reglerna och framför allt ta fasta på att gästerna inte ska överserveras.

Men han ser problemet som större än så.

– Problemet med lagtexten är att den inte är anpassad för taprooms, den skrevs innan de kom till och är mer anpassad efter det, säger Peter Iwers.

Peter Iwers, en av ägarna till Odd island brewing.
Peter Iwers, en av ägarna till Odd island brewing. Bild: Oliver Lindkvist

Vill se större flexibilitet

Han menar att lagen borde erbjuda ett större mått av flexibilitet, anpassad efter om man exempelvis har provsmakningen på en restaurang, på en ölmässa, eller inne på ett bryggeri, och att antalet tillåtna enheter bör anpassas efter tillfället. Peter Iwers vill att lagstiftningen ser den kunskap som finns hos bryggarna, och att de arbetar för att främja en bättre alkoholhantering.

ANNONS

– I våra taprooms serverar vi i måttliga mängder.

LÄS MER:Efter ölbryggarnas ilska – nya reglerna dras tillbaka

Inom Göteborgs stad har olika bryggerier fått olika tillstånd, trots likadan verksamhet. Det har rört sig om allt från 15 centiliter per enhet till "inte en hel flaska".

– Lagstiftningen är jättediffus. De nya reglerna var vårt sätt att göra en bedömning av vad som är rimliga mängder, säger Peter Berg, chef för tillståndsenheten i Göteborgs stad.

Han skulle därför önska en större tydlighet i lagstiftningen.

– Absolut. Det vore enkelt för oss alla att veta vad som gäller.

På Social resursnämnds sammanträde på måndagen togs frågan åter upp. Förvaltningen har tagit emot en skrivelse med mikrobryggeriernas syn på frågan. Nu ska tjänstemännen ta fram ett reviderat förslag som politikerna sedan ska ta ställning till vid nästa sammanträde i december.

Men nämndordföranden Nina Miskovsky efterfrågar även hon rikstäckande riktlinjer.

– Man vill ju komma ifrån det här med att kommunerna enskilt ska bedöma på olika sätt, säger Nina Miskovsky.

– Det här är en kreativ näring som växt enormt mycket de senaste åren, och som jag tycker vi ska värna.

"Inga planer på att ändra regelverket"

För regeringen är någon lagändring dock inte aktuell. Socialminister Lena Hallengren (S) vill inte låta sig intervjuas av GP, men hälsar via mejl att det är kommunernas uppgift att hantera frågan.

ANNONS

LÄS MER:Politiker upprörda över striktare alkoholregler

”Alkohollagen och dess föreskrifter anger här vad som ska uppnås när det gäller provsmakning, utan att i detalj reglera hur det ska ske. På så vis finns det utrymme i lagen för de myndigheter som befinner sig nära verksamheten i fråga och som har god kunskap om både alkohollagen och de lokala förutsättningarna, att bedöma hur provsmakning vid bryggerier ska utformas på bästa sätt.

Det är inte regeringens uppgift att detaljstyra enskilda kommuners myndighetsutövning. Vi har idag inga planer på att förändra regelverket utan litar på att kommunerna klarar sina uppgifter.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS