Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Madeleine In Hwa Björk är dubbelt önskad av lyssnarna. Först som Lyssnarnas sommarvärd, med en berättelse som väckte stort gensvar hos publiken, och nu som vintervärd. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Recension: Vinter i P1 – Madeleine In Hwa Björk

Madeleine In Hwa Björk fortsätter där hennes omtyckta sommarprat slutade. Med mod och ilska borrar hon vidare i de svåra frågorna kring adoption.

Lyssnarnas sommarvärd 2019, socionomen Madeleine In Hwa Björk, fick stort gensvar efter sitt sommarprat. Hon berättade om hur hon som adopterad sökte sina biologiska rötter och fick veta att hon inte alls var den hon trott sig vara. Sanningen om en förväxling växte långsamt fram.

I sitt vinterprogram fortsätter hon modigt att bena i alla de svåra frågorna kring adoption. Hon berättar mer om sina egna erfarenheter, dessutom tar hon upp hjärtskärande exempel från adopterade och adoptivföräldrar som hört av sig efter sommarprogrammet.

Madeleine In Hwa Björk

Socionom, 36 år. Född i Sydkorea, bosatt på Vikbolandet. Lyssnarnas Sommarvärd 2019.

Det är tydligt att Madeleine In Hwa Björk är arg. Arg på ett system som hon anser godkänner adoptioner på oklara grunder och som sedan inte lägger resurser på att stötta de drabbade barnen.

Hon är välformulerad, rak och tydlig och understöder sin kritik med en rad exempel på misstag, sammanblandningar och rena stölder i samband med adoptioner från fyra världsdelar till Sverige.

"Det är vi adopterade själva som upprättar stödgrupper, hjälper varandra att söka våra rötter och ordnar med resor" säger hon och lägger skulden hos lagstiftare, myndigheter och adoptionsförmedlingar.

Hennes vinterprat blir aldrig lika personligt drabbande som sommarpratet, där vi fick följa hennes egen resa. Men Madeleine In Hwa Björk är en viktig röst som vi kommer få höra mer av.

Nästa vinterpratare 28/12: Caroline Farberger, vd för Ica försäkring.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.