Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Recension: "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" – C More/TV4

Lustfyllt berättat, finurliga lösningar och omsorg om detaljerna. C More/TV4:s julsatsning "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" sopar mattan med SVT:s julkalender, skriver GP:s Johanna Hagström.

Familjeserie

Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet

C More/TV4 (sex avsnitt)

Av: Stefan Roos och Per Simonsson.

Med: Robert Gustafsson, Melina Lindskog Pascalidou, Cornelia Riddez, Johan Glans, Helena Bergström, Maja Kin, Björn Gustafsson, Nanna Blondell.

Premiär: På C More 6 december och på TV4 21 december.

Det första som slår mig när jag ser "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" är hur mycket den känns som en julkalender. Det handlar dels om retroestetiken, med varma, klara färger, dels om upplägget med smarta barn och mer eller mindre vrickade vuxna.

Dessutom har serien den bästa julkalendermodellen av dem alla: Det stora äventyret. Och omsorg om detaljerna (se bara hur välgjord maskering Robert Gustafsson har i vissa scener). Och finurliga lösningar (Johan Glans som Ville Vessla med rött hår och inbakade flätor!).

Alla är bra, inklusive den kärlekskranke Säpo-agenten Per (Björn Gustafsson) och hans stenhårda kollega Petra (Nanna Blondell).

Sanningen är att C Mores och TV4:s satsning på ett familjeäventyr i juletid sopar banan med årets julkalender på SVT, som ju tyvärr saknar flera av ingredienserna ovan. Orsaken är enkel: Upphovsmännen Stefan Roos och Per Simonsson, skapare av "Selmas saga" och "Tjuvarnas jul", två av de mest hyllade julkalendrarna på senare år.

LÄS MER: Semlorna höll på att knäcka Robert Gustafsson

De kan sannerligen konsten att berätta en spännande saga och SVT borde ha låst in dem och tvingat dem att göra julkalendrar i evighet. Istället var C More/TV4 smarta nog att sno åt sig dem.

Handlingen, då? Den riktar inte in sig på Ture Sventon-nostalgiker, utan är snäll Indiana Jones-action för barn (och vuxna) som fantiserar om att lösa kluriga hieroglyf-rebusar och avslöja sanningen bakom Bermudatriangelns många mystiska försvinnanden.

LÄS MER: Majas Kins väg från Tynnered till Ture Sventon

Ture Sventon (Gustafsson) har vegeterat i sin lägenhet i den lilla staden Lingonboda i 20 år. Så länge har det gått sedan han burade in sin ärkefiende Ville Vessla (Johan Glans). Plötsligt lyckas Ville Vessla rymma ur fängelset och den legendariske detektiven väcks ur sin törnrosasömn av de två 10-åriga tjejerna Siv och Gittan, livfullt spelade av Melina Lindskog Pascalidou och Cornelia Riddez.

Samtidigt görs mystiska upptäckter: Ett gammalt infruset ångfartyg vid Nordpolen tycks ha kopplingar till både pyramiderna i Giza och något stort och märkligt på havets botten i Bermudatriangeln. Snart är alla, inklusive nostalgiska godingar som den flygande mattan, Fröken Jansson (Helena Bergström) och Sventons gamle vän Omar (Isa Aouifia) igång med jakten på gåtans svar (och, såklart, jordens räddning).

Åke Holmbergs semleätande detektiv känns pånyttfödd och redo att fängsla en ny generation tv-tittare.

Alla är bra, inklusive den kärlekskranke Säpo-agenten Per (Björn Gustafsson) och hans stenhårda kollega Petra (Nanna Blondell). Men mest imponerande är de båda barnskådespelarna, som lyckas hänga med i Robert Gustafssons alla dialektbyten och olika förklädnader och ändå spela rakt igenom trovärdigt.

LÄS MER: Likör med semmelsmak lanseras lagom till Ture Sventons 70-årskalas

Det är rappt berättat, lustfyllt gestaltat och Åke Holmbergs semleätande detektiv, som han skapade för över 70 år sedan och som filmats flera gånger, känns pånyttfödd och redo att fängsla en ny generation tv-tittare.

Serien har som sagt premiär på C More redan 6 december, men fler kommer att se den när den visas på TV4 i jul. Det är den perfekta jullovsserien att se hela familjen tillsammans. Och om det inte blir fler säsonger av den här succén så lovar jag att aldrig äta en semla mer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.