Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Programledaren Tilde de Paula Eby. Bild: Mattias Ahlm
Programledaren Tilde de Paula Eby. Bild: Mattias Ahlm

Recension: Tilde de Paula Eby – Sommar

Maria Näslund önskar att Tilde de Paula Eby slagit av på morgonsoffetempot och stannat längre i det svåra.

Tilde de Paula Eby tar sin an sitt sommarprat som den programledare hon är: proffsigt, tydligt och med en säljande presentation av vad hon tänker prata om. Det ska handla om hur hon blev svensk, programledare, kär och mamma – och ”kanske” kommer hon också berätta om hur hon fick epitetet mansslukerska.

Det är en påa som hämtad ur "Nyhetsmorgon" i TV4, vilket lär få många att rynka på P1-näsan. Just det är ändå lite roligt – att hon inte bryr sig ett dugg om det. Tilde spelar upp klipp när hon får skrattanfall med Peter Jihde, hon ringer upp och konsulterar doktor Mikael och lämnar till och med utrymme för trisskrapare. Inte så konstigt kanske; ”Nyhetsmorgon” är som hon säger ”den längsta kärleksrelation jag haft hittills”.

Vem?

Tilde de Paula Eby har arbetat på TV4 i över 20 år och har fått Kristallen som Årets bästa kvinnliga programledare två gånger.

Hon är främst känd från "Nyhetsmorgon" men även med program som "När & Fjärran"," Spårlöst", "Hela Sverige bakar" och "Let’s dance".

Aktuell i nya programmet "Efter fem" i TV4.

Tyvärr vill hon ha med lite för mycket i sitt program, vilket gör att hon sveper förbi intressanta ämnen i typiskt morgonsoffetempo. Jag hade gärna hört mer om känslan av rotlöshet och även om ångesten som ligger på lur. Hon beskriver en panikångestattack i en bil, men är snabbt vidare och berättar kort om hur hon hanterar sin känslomässiga skörhet: genom terapi, hård träning och att vara snäll.

Just snällheten och vikten av att behandla andra människor väl är återkommande i programmet och en både röd och varm tråd. Det är omöjligt att inte tycka om Tilde de Paula Eby; hon verkar genuint generös och kärleksfull och avslöjar dessutom självdistans mellan raderna. Och som hon påpekar: ”Man måste inte säga precis allt man tänker”.

Imorgon sommarpratar Nina Stemme. operasångare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.