Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Psykiatern och författaren Stefan Krakowski är en av årets sommarvärdar. I sitt sommarprat pratar han om incelrörelsen.  Bild: Mattias Ahlm
Psykiatern och författaren Stefan Krakowski är en av årets sommarvärdar. I sitt sommarprat pratar han om incelrörelsen. Bild: Mattias Ahlm

Recension: ”Sommar i P1” med Stefan Krakowski

Stefan Krakowskis sommarprat är en föreläsning om incelmännen, vars slutsatser dessvärre känns igen från förr. GP:s Nina Morby känner uppgivenhet efter att ha lyssnat på ett helt program tillägnat åt ett problem som ingen tycks ha en lösning på.

Stefan Krakowskis sommarprat börjar med ett sms. Martin, en ung kille han haft kontakt med ett tag, skriver om sin hopplöshet inför livet och tanken på att någonsin få en flickvän. Det finns något definitivt i meddelandet. Stefan uppmanar honom att omedelbart söka hjälp, men svaret uteblir. Till slut får han tag på en anhörig. Martin har försökt begå självmord, och som tur var misslyckats.

Det är inte första gången Stefan Krakowski får ta del av den här typen av uppgivenhet från män som lever i ofrivilligt celibat. Han har studerat incelrörelsen i flera år, hängt på deras internetforum, lärt sig deras språk, pratat med hundratals av dem och byggt en bank av historier som resulterat i en bok.

Vem?

Stefan Krakowski är författare, skribent och överläkare i psykiatri. 2021 skrev han boken ”Incel – om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris”.

Han tjänstgör inom akut- och slutenvårdspsykatrin i Sverige men har även arbetat som svensk representant i Human Rights-kommittén i Europarådet i Strasbourg.

Sommarpratet är en slags föreläsning om rörelsen. Intressant, absolut, men slutsatserna känns igen från förr. Beskrivningen av den ensamme, olyckliga, isolerade och (självupplevt) fule mannen har varit en del av det kollektiva medvetandet så pass länge att en utebliven handlingsplan leder till frustration. För, spoiler alert, det har inte Stefan Krakowski, men bedömer incelmännens prognos som dålig. Av alla han träffat går de som lyckats förändra sitt liv i bättre riktning att räkna på fem fingrar. Andra lever kvar med övertygelsen om att deras tillstånd är kroniskt.

Jag vet inte i vilken ände man ska börja nysta i garnet som är ensamma män, men nog måste det finnas bättre alternativ än en ljusskygg, internetbaserad tillvaro under ett anonymt alias. Och nog måste det finnas hjälp att få, innan ens livsöde blir en anonym siffra i självmordsstatistiken. Självklart vilar det inte på Stefan Krakowskis axlar att presentera en lösning på detta mångbottnade och komplexa problem. Frågan är då: vems ansvar är det, egentligen?

Sommarpratare 21/7

Cedwin Sandanam, körledare Tensta Gospel Choir

LÄS OCKSÅ: Recension: ”Sommar i P1” med Vigdis Hjorth

LÄS OCKSÅ: Recension: ”Sommar i P1” med Mia Parnevik

LÄS OCKSÅ: Recension: ”Sommar i P1” med Emanuel Karlsten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.