Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Recension: "Hjem til jul" – Netflix

Förhandssnacket har i Sverige gått ut på att Felix Sandman spelar sexgalet charmtroll. Han levererar på den fronten, men "Hjem till jul" bjuder också på tårframkallande "Love actually"-vibbar och en strålande stjärna i Ida Elise Broch.

Tv-serie

Hjem til jul (Home for Christmas)

Netflix (sex avsnitt)

Regi: Per-Olav Sørensen.

Med: Ida Elise Broch, Felix Sandman, Ghita Nørby, Mads Sjøgård Pettersen, Gabrielle Leithaug.

Premiär: Alla avsnitt finns på Netflix 5 december.

Johanne (Ida Elise Broch) är en 30-årig sjuksköterska som har svårt att se när folk flörtar med henne, fortfarande ältar exet som det tog slut med för tre år sedan och känner sig dömd till att vara den eviga singeln.

Bland familj och vänner tjatas det om graviditeter och småbarnsliv och givetvis blir hon, som ensamstående utan barn, tilldelad dubbla jobbpass på julafton.

Felix Sandman är en svårt charmig skådespelarbegåvning och att han och Ida Elise Broch har uppenbar kemi.

På släktens adventsmiddag slänger hon ur sig lögnen att hon skaffat pojkvän och ämnar ta med honom på julafton. Med hjälp av sin hejiga rumskompis ger hon sig så i kast med att seriedejta killar för att hitta någon i tid till jul.

LÄS MER: Felix Sandman: Mitt bästa år hittills

"Hjem til jul" bygger alltså på ett oerhört tillrättalagt "middle of the road"-upplägg som vi sett förut i romantiska komedier. I inledningen sitter jag och tänker: är det verkligen värt att stå ut med så här mycket norskt julmys och förutsägbara skämt, som att strömmen går när pappan ska koppla in julbelysningen, eller att Johanne gömmer sig under bordet när exet dyker upp, bara för att få se Felix Sandman dyka upp som Johannes sexgalna svenska dejt?

Kort svar: Ja.

Längre svar: Ja, för att Felix Sandman är en svårt charmig skådespelarbegåvning och att han och Ida Elise Broch har uppenbar kemi. Men också för att serien släpper det raka dejtingspåret och utvecklar sig till en inte helt oäven "Love actually"-pudding. Jag ska inte avslöja slutet, men det nöp till lite i näsan på den här gamla hårdhudade tv-recensenten.

Överhuvudtaget är det ganska mycket svordomar i dialogen, på ett uppfriskande sätt.

Det blir förstås också påfrestande mycket helylle-snygga människor i pittoreska julmiljöer emellanåt. Och klingande norska på det. Då är det befriande att se underbara Ghita Nørby som Johannes storrökande lungpatient med rätt att spela ut hela kortleken med frejdiga danska schabloner.

LÄS MER: Här är alla artister i Melodifestivalen 2020

Hon sprider livsvisdomar omkring sig i stil med ”Du är en bra människa. Och alla bra människor förtjänar ett bra knull.” Överhuvudtaget är det ganska mycket svordomar i dialogen, på ett uppfriskande sätt, och Johanne är inte bara snäll, hon får också arga utbrott så att det slår eldslågor ur munnen på henne.

Jag är bra nära att tända den fjärde fyren på grund av Ida Elise Broch. Hon är faktiskt helt lysande i huvudrollen och har en utstrålning som så att säga går genom rutan. Hennes uppgift är i stort att vara reaktiv och med stora ögon försöka hantera en lång rad trassliga situationer som hon kastas in i.

Det hade kunnat bli dötrist. Men hon gör det "skikkelig grejt" och det är inget snack om vem som är seriens stjärna. Ida Elise Broch kommer vi att få se mycket mer av framöver.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.