Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Recension: "Avenue 5" – HBO Nordic

Lyxkryssningen kring Saturnus utvecklar sig till rymdresan från helvetet i HBO:s nya komediserie. Hugh Laurie spelar inkompetent kapten med den äran och alla som älskar "Veep" kommer åtminstone att gilla "Avenue 5", skriver Johanna Hagström.

Humorserie

Avenue 5

HBO Nordic, 8 avsnitt

Av: Armando Iannucci.

Med: Hugh Laurie, Suzy Nakamura, Josh Gad, Zach Woods, Adam Pålsson.

Premiär: Måndag 20 januari.

Armando Iannucci är halvt helgonförklarad efter att ha skapat bitska komediserien "Veep". Nu är han tillbaka på HBO med en ny komediserie, denna gång en snabbkäftad arbetsplatskomedi – i rymden.

Hugh "Doktor House" Laurie spelar kapten Ryan Clark på den blaffiga rymdkryssaren "Avenue 5", som lastad med dyrt betalande gäster är på en åttaveckorstur runt Saturnus, med dignande buffébord, yogaklasser och spabehandlingar.

LÄS MER: Netflix borde göra EU-versionen av Veep

Givetvis ballar det ut och det rejält. Ett tekniskt haveri får hela härligheten ur kurs och den beräknade återkomsten till jorden ligger, i bästa fall, flera år bort.

Alla är anställda för att se snygga ut i uniform. Det gäller även kaptenen.

Den som väntar sig ett rymdäventyr som doftar "Star trek" kommer att bli besviken, det är mer som om "Liftarens guide till galaxen" parats med "The office", och sedan pyntats i samma ostiga stil som den gamla lyxkryssar-såpan "Love boat", fast framtidsversionen, då.

Givetvis har väldigt få i besättningen någon som helst kunskap om rymdresor eller ens om elementär teknik. Alla är anställda för att se snygga ut i uniform. Det gäller även kaptenen.

LÄS MER: Adam Pålsson spelar den unge Kurt Wallander

Så samtidigt som vi får se hur folk på kryssningsföretagets jordkontor försöker få kontroll på situationen med den borttappade rymdkryssaren, kämpar personalen på "Avenue 5" med att hålla fasaden uppe och passagerarna lugna.

Missa inte heller vår egen Adam Pålsson i en mindre roll som tvålfager fejkbesättningsman.

Här fullständigt briljerar Zach Woods (tidigare rolig i både amerikanska "The office" och "Silicon valley") som fullständigt vrickad kundrelationsansvarig. Missa inte heller vår egen Adam Pålsson i en mindre roll som tvålfager fejkbesättningsman.

Resan går obevekligt mot ett majestätiskt haveri i bästa Fyre festival-stil. Som tittare har du rätt kul, även om replikerna inte är lika burleskt drastiska som i Iannuccis storverk "Veep".

LÄS MER: Fyre-festivalens kollaps är tillfredsställande att se

LÄS MER: Influerare stäms för festivalreklam

I stället får vi mer absurd och inte sällan småäcklig humor, som när folk dör och puttas ut i rymden i kistor, men olyckligtvis fastnar i omloppsbana runt skeppet, väl synliga genom de enorma panoramafönstren. Samma sak med det stora bajsläckaget. Rymden må vara stor, men här kommer all skit tillbaka.

Hugh Laurie är bra (som alltid), liksom Josh Gad i rollen som den genomvidrige ägaren till hela härligheten. De som hittills känts blekast i de fyra avsnitt jag har sett är passagerarna. Men på det hela taget är "Avenue 5" en inte så pjåkig rymdresa.

LÄS MER: Satirmästaren Iannucci gör komedi av historisk maktkamp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.