"Leaving Neverland" hade premiär 25 januari i år på Sundance film festival.
"Leaving Neverland" hade premiär 25 januari i år på Sundance film festival. Bild: Danny Moloshok

Reaktionerna växer inför Michael Jackson-dokumentären

I dokumentären "Leaving Neverland", som visas inom kort på SVT anklagas Michael Jackson för sexuella övergrepp. Uppgifter som väcker starka reaktioner.

ANNONS
|

I "Leaving Neverland" anklagas superstjärnan för långvariga och systematiska sexuella övergrepp på Wade Robson och James Safechuck under 1990-talet.

Wade Robson tillsammans med Dan Reed och James Safechuck.
Wade Robson tillsammans med Dan Reed och James Safechuck. Bild: Taylor Jewell

I dokumentären som hade premiär på Sundance-festivalen tidigare i år, producerad för HBO och brittiska Channel 4, berättar männen och deras familjer för journalisten Dan Reed om stjärnans övergrepp.

LÄS MER:"Leaving Neverland" är en resa in i det allra mörkaste rummet

Redan på premiären i Sundance var reaktionerna starka, och därefter har uppståndelsen spridit sig. Jacksons familj nekar till anklagelserna och tar avstånd från dokumentären. Dessutom stämmer man HBO.

SR fortsätter spela

En av frågorna som uppstått är huruvida Michael Jacksons musik nu ska spelas i radio. Norska NRK valde att sluta spela musiken, ett beslut som senare togs tillbaka. På torsdagen kom besked att flera radiostationer i Australien, Kanada och Nya Zeeland har slutat spela musik med Michael Jackson.

ANNONS

LÄS MER:Dokumentären om R Kelly är lika smärtsam som uppfordrande

Men för Sveriges Radio är det inte aktuellt att blocka artistens musik.

– Jag förstår att dokumentären är stark. Men vi tänker att det finns en poäng att skilja på verk och artist, säger Jonas Westman, redaktionschef för populärmusik och gruppchef för alla SR:s musikredaktörer.

Han menar att man skulle få problem med gränsdragningar.

– Det uppstår en rad följdfrågor kring var man ska dra gränsen. Är det vid misstanke, vid kommande åtal eller vid dom, är det fritt fram om någon blivit friad?

Samtidigt växer protesterna bland Michael Jacksons fans, vilket bland annat Kulturnytt rapporterat om. I Sverige har till exempel fangruppen King of pop fans Sweden skrivit till SVT och framfört att de menar att filmen "inte enbart går emot etiska riktlinjer för journalistik utan även SVT:s egna sändningsregler".

– Den bryter mot pressetiska reglerna, säger Lotta Segerqvist, en av de drivande bakom King of pop fans Sweden, till Kulturnytt.

Ingemar Persson, programchef för Dokumentär på SVT, menar dock att det är försvarligt att sända filmen.

– Det finns alltid risk med känsliga uppgifter om personer, men i det här fallet anser vi det försvarligt. Det har hört av sig fans till mig, men det har varit svårt att bemöta eftersom de inte sett filmen. Men det är ingen folkstorm direkt, kanske tio personer har mailat mig, oroliga att inte andra sidan ska komma till tals.

ANNONS

Har ni vidtagit några åtgärder med tanke på kritiken?

– När fansen började höra av sig, skrev jag text på SVT- bloggen där vi försökt förklara varför vi sänder filmen

SVT har också lagt till skyltar i inledningen av filmen, där det framgår att Michael Jackson förnekat anklagelserna mot honom när han var i livet.

Finns det något som är problematiskt med att sända den?

– Det finns alltid när man går ut med den här typen av uppgifter, men bedömningen i det här fallet är ändå att sända. Michael Jackson är en av pophistoriens största med en karriär omgärdad av anklagelser och rykten.

När Michael Jackson första gången anklagades för sexuella övergrepp mot unga pojkar var det många som tvivlade på att "The King of Pop" kunde ha utfört sådana handlingar. Nu berättar bland annat Wade Robson (bilden) om åratal av sexuellt tvång under sin tid med superstjärnan.
När Michael Jackson första gången anklagades för sexuella övergrepp mot unga pojkar var det många som tvivlade på att "The King of Pop" kunde ha utfört sådana handlingar. Nu berättar bland annat Wade Robson (bilden) om åratal av sexuellt tvång under sin tid med superstjärnan. Bild: Amos Pictures

Lisebergsbesök 1988

Under sin karriär gjorde Michael Jackson ett uppmärksammat besök på Liseberg, 1988, tillsammans med barnskådespelaren Anton Glanzelius, som då gjort succé i filmen "Mitt liv som hund". I nöjesparken finns bilder från besöket uppsatta samt Michael Jacksons handavtryck på en platta i marken och på Lisebergs hemsida skildras händelsen.

– Vi vill i dagsläget från Lisebergs sida inte kommentera ärendet kring Michael Jackson vidare, skriver Lisebergs pressansvariga Stefan Wern.

Lisebergsbesöket 1988, Michael Jackson tillsammans med Anton Glanzelius.
Lisebergsbesöket 1988, Michael Jackson tillsammans med Anton Glanzelius. Bild: JOAKIM ROOS

"Leaving Neverland" kan ses på SVT Play med start på söndag 10 mars. Del 1 visas i SVT1 den 12 mars och del 2 den 14 mars.

ANNONS
ANNONS