Rapparen Einár är död

Nils ”Einár” Grönberg, en av Sveriges största rappare, är död. Under torsdagskvällen avled artisten efter att ha blivit skjuten i södra Stockholm. Hans anhöriga har underrättats.

ANNONS
|

Rapfenomenet Einár, född den 16 oktober 2002 i Stockholm, inledde sin karriär redan som 15-åring med singlarna ”Gucci” och ”Duckar Popo”. Den sistnämnda fick ett visst erkännande, men det var först när han släppte låten ”Katten i Trakten” år 2019, då bara 16 år gammal, som karriären tog fart på riktigt.

Låten blev en jättehit och toppade under en tid de svenska listorna, samt var en bidragande faktor till att Einár blev det årets mest spelade artist. Debutalbumet ”Första klass” seglade även det upp i topp, där det stannade i fem veckor. Sedan dess har han varit en av de mest spelade svenska artisterna på Spotify, med över 1 miljon lyssnare i månaden.

ANNONS

Enligt Einár ska hans musik, som ofta klassas som ”gangsterrap”, vara ett sätt att belysa de problem med kriminalitet som existerar i landet.

– Det är något som måste lyftas fram. Folk kanske blir rädda och tänker ”Vad är det där?” eller vissa tänker ”Det är bara rap”, men det finns också någon seriös grej med det. Kanske inte just att jag står med en glock och skjuter folk, men det finns andra 16-åringar som gör det här i vårt samhälle, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Samma musik har också prisats vid ett flertal tillfällen. År 2019 vann han P3-Guld i kategorin ”Årets låt”, och vid Grammisgalan 2020 prisades han även i kategorierna ”Årets nykomling” och ”Årets hiphop”.

Träffades av två skott

Det var klockan 22.50 på torsdagskvällen som Stockholmspolisen först larmades till Hammarby sjöstad. Inringare hade där hört flera skott, och på platsen anträffades sedan en allvarligt skadad man. Enligt Aftonbladet inleddes hjärt- och lungräddning, men Einárs liv gick inte att rädda. Enligt uppgifter ska Einár ha träffats av två skott, innan två män sågs springa från platsen.

En förundersökning om mord är inledd, men än har ingen gripits i ärendet.

Sörjs på sociala medier

Via sociala medier sörjs Einár nu av tusentals fans. Folk har flockats runt hans senaste inlägg på Instagram, där de uttrycker sin bestörtning över dödsfallet. Producenten och vännen ”Trobi” säger att han kommer sakna Einár ”så mycket”, medan andra önskar att han ska vila i frid. På listan över dem som delat brustna hjärtan eller på annat sätt uttryckt sin sorg hittas allt från artister som Zara Larsson och Miriam Bryant till mediepersoner som Joakim Lundell

ANNONS

Båda medlemmarna ur Göteborgsduon Aden x Asme har postat inlägg där de också önskar honom en vila i frid, samt att de inte kommer publicera ett planerat filmsläpp under morgondagen ”av respekt”. Aden skriver även på Twitter att ”Om inte Sverige vaknar” efter vad som nu har hänt skulle han ”tappa hoppet”.

Einár var på väg att göra hiphopen bredare

Petter Hallén, programledare för ”Din gata” i Sveriges Radio P3 säger till GP att ett av skälen till att Einár blev så stor är att hans artistskap och skaparglädje sken igenom i allt han gjorde.

– Ofta var det mörka och hårda texter, men man hörde en person verkligen tyckte det var kul att skriva och rappa, säger han och fortsätter:

– Nu får vi ju aldrig veta, men Einár var på väg att göra den svenska hiphopen ännu bredare och folkligare än vad den redan är. Men egentligen är det alldeles för tidigt att säga vad detta får för konsekvenser för den svenska musikscenen, vi har inte upplevt något liknande tidigare, menar Petter Hallén som också tycker att det för tidigt att dra kopplingar mellan mordet på Einár, svensk gangsterrap och organiserad brottslighet.

– Vi har en fruktansvärd situation i Sverige där unga människor dör av våld, men det är svårt att säga så mycket mer eftersom vi vet så lite om vad som hänt i det här fallet, säger han.

ANNONS

”Dina bars kommer leva för evigt”

Under hans korta karriär har Einár ändå hunnit göra många samarbeten. Bloggaren, artisten och programledaren Anis Don Demina uttrycker stor sorg under fredagen och skriver följande på Instagram:

”Nisse, det känns som att det var igår jag stod och väntade på dig på centralen för att filma våran första intervju. När vi hade filmat klart den visste jag att du hade något speciellt, att du var något utöver det vanliga och att du skulle ta musiksverige med storm. Så mycket talang, jag är så ledsen. Det här är så fucked. Vila i frid, dina bars kommer leva för evigt.”

Även rapparen Stor är bedrövad och hans tankar går framför allt till Einárs föräldrar.

”Ingen ska behöva gå igenom det som dina föräldrar går igenom nu. Hoppas att din död kan bli ett extra högt skrik för ALLA föräldrar som förlorar sina barn i den här meningslösa skiten folk håller på med. Det räcker.”

Från politikerhåll kommer också reaktioner. Inrikesminister Mikael Damberg (S) uppger i en skriftlig kommentar: "Det är fruktansvärt. En ung person har mördats på ett brutalt sätt. Mina tankar är hos familjen och alla människor som känner stor sorg i dag. Nu pågår polisens mördarjakt med full kraft.”

ANNONS

Statsminister Stefan Löfven (S) kallar nyheten om Einárs död “tragisk”.

– Det är ett ungt liv som släckts, och jag förstår att han har betytt mycket för många unga människor. Det är tragiskt att ännu ett liv har släckts, säger han till svenska journalister i Bryssel.

Nils ”Einár” Grönberg blev 19 år gammal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS