Från en av Rammsteins spelningar på Ullevi sista helgen i juli. De höll sig inom tillåtna ljudnivåer trots sin eldsprutande och effektfyllda show.
Från en av Rammsteins spelningar på Ullevi sista helgen i juli. De höll sig inom tillåtna ljudnivåer trots sin eldsprutande och effektfyllda show. Bild: Paul Wennerholm

Rammstein klarar ljudgränsen

Förra veckan rapporterade GP att Göteborg inte mätt ljudnivån på en enda konsert hittills i sommar. Men i lördags var kommunens inspektörer tillbaka i publikhavet och mätte ljudet på Rammsteins spelning på Ullevi – och bandet höll sig inom tillåtna nivåer.

ANNONS
|

På spelningar dit barn under 13 inte har tillträde, som på Rammsteins spelning i helgen, får medelvärdet på ljudnivån vara max 100 decibel, med toppar på 115 decibel.

På Rammsteins eldsprutande show i lördags höll sig bandet på 97 decibel i medelvärde, med toppar på 110 decibel, enligt miljöförvaltningens protokoll. De hade en miljöinspektör på plats i publiken med en ljudmätare.

Förra måndagen publicerade GP en granskning om att kommunen inte mätt ljudnivån på en enda spelning i sommar, trots en fullspäckad konsertsommar med stora arenaspelningar – som tidigare visat sig ha så högt ljud att det kan leda till hörselskador. Miljöförvaltningens vikarierande enhetschef Kristina Scheuer Krantz sa då att de prioriterat annat.

ANNONS

På lördag samma vecka, alltså sex dagar efter GP:s granskning, har miljöförvaltningen i stället valt att prioritera att mäta ljudnivån på Ullevi.

Got event, som är ansvariga för att se till att ljudet inte är för högt, är positiva till att miljöförvaltningen kontrollerar ljudnivån på deras arenor.

– Vi gör också egna kontroller på alla konserter och tar in konsulter för att se till att ljudnivån är inom Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Det är ett samarbete mellan oss och arrangörerna, säger Johanna Gadd, hållbarhetsansvarig på Got event.

Då behöver man inte oroa sig för att man ska skada hörseln på era spelningar?

– Nej det är en väldigt låg risk i och med att vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

LÄS MER:Så såg Rammstein på Ullevi ut från klassiska ”Snikens kulle”

LÄS MER:Så här ser Rammstein-fansen ut inför kvällens spelning

LÄS MER:Göteborg mäter inte ljudnivån på konserter

ANNONS