Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ralf Gyllenhammar tävlar i Mello – trots sexbrottsdom

Sommaren 2018 fälldes Mustaschs sångare Ralf Gyllenhammar för sexuellt ofredande. Året efter sålde bandet en t-shirt som anspelade på brottet. Nu medverkar Mustasch i Melodifestivalen.
– Han har sonat sitt brott, menar programmets tävlingsproducent Karin Gunnarsson.

Göteborgs-Posten var en av de tidningar som i juni 2018 skrev om sexbrottsdomen mot rockgruppen Mustaschs sångare och frontfigur Ralf Gyllenhammar.

LÄS MER: Göteborgsk artist döms för sexuellt ofredande

Det var i samband med en reklamfilmsinspelning i Stockholmsområdet sommaren 2017 som Ralf Gyllenhammar, 54, tryckte ner en ölflaska mellan den då 25-åriga inslagsproducenten Isabells bröst och uttalade sig på ett sexuellt ovälkommet sätt. En obehaglig kränkning som hon fortfarande bär med sig.

"Att vara med om ett sexualbrott, oavsett storlek, ger trauman och stress. Så är det bara. Att våga polisanmäla, sitta i rättegång och att svara på frågor så här långt i efterhand har såklart varit påfrestande. Men jag vet att det behövs”, skriver Isabell i ett mejl till GP.

I sin dom konstaterade tingsrätten att det var ”ställt bortom rimligt tvivel” att Ralf Gyllenhammar verkligen hade tryckt ned en ölflaska mellan hennes bröst. I samband med domen sade dock Gyllenhammar till GP att han inte mindes händelsen.

LÄS MER: Efter floppen – Perrelli tillbaka i schlagerfållan

På GP:s fråga om han hade lärt sig något av sitt beteende svarade Ralf Gyllenhammar så här:

– Ja, stoppa inte in ölflaskor mellan brösten på kvinnor. Och om man har gjort en dum grej, gör inte om det.

Men ett år senare valde Mustasch ändå att trycka upp en t-shirt som avbildade en ölflaska inklämd mellan ett par stora kvinnobröst, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

– Ett felbeslut helt enkelt. Det var ju jävligt… jag borde ha vetat bättre, sade Ralf Gyllenhammar till tidningen tidigare i veckan.

LÄS MER: Perrelli och Idol-Tusse bäst i Melodifestivalens tredje vecka

När GP kontaktar Ralf Gyllenhammar vill han inte kommentera saken ytterligare utan hänvisar till bandets uttalande på Facebook. Isabell är dock djupt kritisk till att SVT nu låter Mustasch ställa upp i Melodifestivalen.

"Jag anser att en person som är dömd för sexualbrott inte har i ett familjeprogram att göra. Särskilt med tanke på vad han och hans band gjort efter domen”, menar hon.

Ett 40-tal personer protesterar mot att Mustasch är med i Mello

Att Mustasch ändå medverkar i Melodifestivalen har fått fler än Isabell att reagera. Enligt SVT:s presschef Camilla Hagert har nu ett 40-tal personer hört av sig med synpunkter på att Gyllenhammar och bandet tillåts medverka i programmet. Det är dock ett beslut som försvaras av Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson.

LÄS MER: Dotter visade vägen i tunn Mellokväll

– Ralf Gyllenhammar har sonat sitt brott och vi står inte bakom hur personen i fråga har agerat, men vår bedömning är att det inte är skäl nog att porta gruppen från att tävla i Melodifestivalen, påpekar hon för GP.

Flinck stoppades – men grönt ljus för Gyllenhammar

Att domen mot Ralf Gyllenhammar är avkunnad menar SVT är den stora skillnaden mot förra året när Thorsten Flinck kastades ut ur Melodifestivalens deltävling i Göteborg.

Då stod den riksbekante skådespelaren åtalad för olaga hot och ringa skadegörelse efter ett trafikbråk i Varberg. Där fanns alltså en pågående rättsprocess mot Flinck, till skillnad från en fällande dom för sexuellt ofredande mot Gyllenhammar.

"Han må ha avtjänat sitt juridiska straff men faktum är att Ralf Gyllenhammar tillverkat och sålt produkter ämnade att håna mig i syfte att tjäna pengar. Jag tycker SVT borde ta sitt ansvar och inte ge honom en arena att bygga sitt varumärke på”, understryker Isabell.

Har SVT verkligen gjort rätt som låter Mustasch vara med i Melodifestivalen?

– Jag har ingen personlig åsikt om det. Men även om man har dömts för ett brott kan man förtjäna en andra chans, säger SVT:s presschef Camilla Hagert.

Vad säger du om t-shirten som bandet lät trycka upp och sälja efter domen?

– Det var idiotiskt och omdömeslöst.

Ralf Gyllenhammars och Mustasch kommentar till det inträffade

”Med anledning av det som skrivits om mig och bandet Mustasch det senaste dygnet så vill vi göra ett förtydligande. Jag är dömd för en händelse som inträffade år 2017. Jag har erlagt dagsböter och då bad jag också vederbörande om ursäkt och nu passar jag på att göra det igen. Ursäkta, förlåt, det var inte meningen att kränka eller ofreda. Vidare så tar hela bandet Mustasch på sig ansvaret för den här fullkomligt vidrigt idiotiska tröjan som vi lät trycka upp. Den fanns ett kort tid i vårat sortiment men är borttagen sedan mycket länge och vi ångrar bittert och djupt att vi ens tryckte upp den här jävla t-tröjan. Sammanfattningsvis, vi har lärt oss mycket på detta och vi fortsätter att lära oss och från och med nu så fokuserar bandet Mustasch på hårdrock, glädje, fest, det som vi är absolut bäst på. Tack och förlåt.”

Missa inget om Melodifestivalen!

Nu kan du få alla våra nyheter, reportage, krönikor och recensioner om Melodifestivalen som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Melodifestivalen. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.